Dan ineens heb je tijd voor jezelf

Dan ineens heb je tijd voor jezelf

Van de week vertelde een klant dat ze door te plannen nu tijd voor zichzelf had. Ze wist alleen niet zo goed wat ze dan moest doen. Ze had ineens tijd voor haarzelf, maar het voelde zo onwerkelijk aan. Ze ging dan maar dingen verzinnen om te doen.

Die tijd voor mezelf vond ik in het begin zo lastig

Dit herken ik ook nog heel goed van toen ik net met mezelf aan de slag ging. Die me-time was zo lastig, maar nu weet ik hoe belangrijk dat is. Ik ging dan ook allemaal dingen verzinnen. In het begin ging ik ook echt inplannen dat ik even rustig een kopje thee ging drinken.

Veel gevoelige moeders kennen hun eigen grenzen niet

Veel gevoelige moeders hebben de neiging om voor iedereen klaar te staan. Dat had ik vroeger ook. Ik negeerde dan gewoon mijn grenzen. Op een gegeven moment wist ik eigenlijk ook niet wat mijn grens nou was. Ik wist wel dat ik soms ineens kon ontploffen, omdat dan mijn emmer gewoon te vol zat. Daarna had ik een enorm schuldgevoel.

Soms kan ik ook nog ineens boos worden

Soms kan ik nog ineens boos worden, maar nu weet ik dat dat komt door het feit dat ik niet genoeg rust heb genomen. Ik weet dat ik dus niet genoeg ruimte had om bijvoorbeeld de emotie van Dylan op te vangen. Ik neem dan zijn emotie over en wordt boos. Ik moet je zeggen dan voel ik me echt zo kinderachtig hoe ik dan tegen Dylan heb gedaan. Ik bied dan ook altijd mijn excuses naar hem aan, want het was nergens voor nodig dat ik tegen hem stond te schreeuwen.

Op dat moment weet ik dat ik meer tijd voor mezelf nodig heb

Op dat moment weet ik dat ik meer aandacht aan mezelf mag gaan besteden. Ik ben gewoon te moe om de discipline te hebben om aan mijn grenzen te houden. Ik merk dan dat ik erg de controle wil houden. Het gevolg is dan vaak dat ik mijn zin wil doordrukken. Ik heb gelijk en zo is het gewoon. Dat zorgt altijd voor strijd.

and-now-its-me-time, Dan ineens heb je tijd voor jezelf

Door tijd voor mezelf ben ik minder moe en kan ik de controle loslaten

Als ik uitgerust ben, dan kan ik makkelijker de controle loslaten. Ik hoef dan ook niet altijd mijn zin te hebben en kan dan beter begrip opbrengen voor de ander. Dan kost alles me ook veel minder energie.

Hoe kan jij er voor zorgen dat jij uitgerust de dag doorkomt. Dat je niet ineens staat te schreeuwen tegen jouw kind(eren). Hieronder vind je 5 tips die jou helpen om meer tijd voor jezelf te hebben.

Tip 1:  Noteer 5 kleine dingen die je kan doen om tijd voor jezelf te hebben

Als we het over ontspannen hebben, denken mensen vaak heel erg groot. Een dag naar de sauna of een weekendje weg. Dat zijn de dingen die je kan doen om te kunnen ontspannen. Er zijn ook een hoop kleine dingen die je kan doen om te ontspannen. Welke 5 dingen kan je bedenken voor jezelf? Deze dingen zou je in 5 of 10 minuten kunnen doen. Denk heel erg klein en wat je nu kan doen. Noteer deze dingen en hang ze in het zicht op. Als je dan een keer moe bent hoef je er alleen maar op te kijken. Dan weet je wat je kan gaan doen.

Lief zijn voor jezelf, Dan ineens heb je tijd voor jezelf

Tip 2: Wees lief voor jezelf

Wees niet zo streng naar jezelf. Je doet het allemaal hartstikke goed. Als het een keer niet lukt en je toch uit jouw slof schiet. Wordt dan niet boos op jezelf, maar ga kijken wat gebeurde er eigenlijk. Wat kan ik de volgende keer anders doen. Wees eerlijk naar jezelf en bied eventueel jouw excuses aan.

Tip 3: Maak de stap niet te groot

Kleine stap, Dan ineens heb je tijd voor jezelf

Net zoals ik in tip 2 al aangaf wees lief voor jezelf. Zo ook maak de stap niet te groot. Als je merkt dat je het niet gaat doen, kijk dan wat de reden hiervan is. Vaak is de stap te groot. Dan krijg je een strijd met jezelf. Het gevolg is dan vaak dat je het toch niet gaat doen. Dit geldt ook voor jouw gevoelige kind. Als je merkt dat ze het niet gaan doen. Ga dan samen kijken welke stap je kan nemen om het wel te gaan doen.

Tip 4: Maak een planning

Juist door een planning te maken heb je structuur. Zo weet je precies wanneer je wat wilt gaan doen. Hierdoor kan je ook jouw me-time inplannen.

Voor gevoelige kinderen is structuur ook erg belangrijk. Zo hebben ze het gevoel dat ze zelf de regie hebben. Ze weten ook wat er komt en hebben daardoor minder spanning.

Tip 5: Wat geeft jouw energie

Kijk op een dag wat je allemaal doet. Kijk dan voornamelijk wat jouw energie geeft en wat jouw energiekost. Als je dat in beeld hebt, kan je gaan kijken of er een balans inzit. Mocht je op een dag te weinig dingen doen waar jij energie van krijgt hoe hier dan met jouw planning rekening mee.

Als jij graag wilt weten hoe jij jouw grenzen kan bepalen zie dan mijn blog: Hoe bepaal jij nou eigenlijk jouw grens?

Een interessante blog is ook Waarom is het soms zo lastig om de discipline te houden. Dit blog gaat over de discipline om je aan jouw grenzen te houden.