Dan is toch de 2e lockdown een feit!

Dan is de 2e lockdown een feit!

Pff wat is het toch weer even schakelen die lockdown zeg! We hadden een paar dagen nodig om te wennen aan het ritme. Vooral het weten wat jouw grenzen zijn en die ook handhaven, was even een puzzel.

Vorige week maandag kon je de spanning voor de lockdown al goed voelen

Dan is toch de 2e lockdown een feit!

Vorige week maandag kon ik al goed merken dat er veel spanning was voor de naderende persconferentie. Komt er wel een lockdown of niet. Ik kon ook niet meer werken op kantoor. Binnen 2 uur was ik helemaal overprikkeld door de spanning. Ik ben toen thuis gaan werken.

Na het nieuws van de lockdown zijn we meteen om de tafel gaan zitten

Na het nieuws dat de lockdown rond middernacht meteen een feit zou worden zijn Jeroen en ik om de tafel gaan zitten. We hebben een schema gemaakt wie wanneer er voor Dylan is. Zo hadden we meteen een stuk duidelijkheid. Ook voor Dylan.

Dinsdag zijn we met Dylan gaan zitten

Dinsdag zijn we samen met Dylan gaan zitten en hebben we ook weer afspraken gemaakt. Vooral als ik aan het werk ben, dan heb ik de deur dicht. Dat is een teken dat ik niet gestoord wil worden. Zo is het goed duidelijk voor iedereen.

Verder wilde Dylan zelf graag nog school doen tot de kerstvakantie

Verder gaf Dylan zelf aan dat hij graag nog een paar dagen school wilde doen. Hij vond het wel weer leuk om les van mama te krijgen. Heb ik tijdens de 1e lockdown toch iets goed gedaan.😉

We konden aan Dylan goed merken dat hij moest wennen aan deze lockdown

Dan is toch de 2e lockdown een feit!

We konden aan Dylan ook goed merken dat hij erg moest wennen aan de hele situatie. Normaal wil hij altijd dolgraag spelen met andere kinderen. Nu bleef hij het liefste binnen en zo dicht mogelijk bij ons.

Wat ik al had verwacht hij werd ook ziek. Alle spanning die er was voor Sinterklaas en nu ook ineens voor de nieuwe situatie kwam eruit.

Veel gevoelige kinderen zullen nu nog eerder overprikkeld zijn

Veel gevoelige kinderen zullen nu nog eerder overprikkeld zijn, dan zonder de lockdown. Ook zij moeten ineens wennen aan een nieuw ritme. Gelukkig is er nu de kerstvakantie en kan je lekker rustig aan doen. Toch zal het anders zijn dan anders. Ze kunnen misschien dingen niet doen door de lockdown. Door erover te praten weet je waar ze mee zitten.

Ga lekker een stuk lopen en praat op deze manier met ze

Soms weten ze het zelf niet en helpt het om lekker een stuk met ze te gaan lopen. Op deze manier komt het minder streng over. Juist door het relax te brengen en dat gebeurt vaak tijdens het lopen, zal je zien dat er hele mooie en waardevolle gesprekken zullen ontstaan.

De grootste veroorzaker van jouw overprikkeling ben jezelf

Misschien vraag je je wel af waarom jij nu juist zo snel overprikkelt bent. De grootste veroorzaker van overprikkeling bij jezelf ben je eigenlijk zelf. Dat is natuurlijk niet zo leuk om te horen, maar van de andere kant. Je kan het dan ook heel makkelijk zelf oplossen. Je kan zelf de verantwoordelijkheid nemen voor jouw eigen overprikkeling. Dat is toch ontzettend handig?

De externe prikkels komen van buiten jezelf

We hebben het vaak over de externe prikkels, zoals geluiden, beelden, licht, de emoties van anderen, kleding. Dus eigenlijk alles wat buiten jezelf is.

Misschien weet je al welke externe prikkels bij jou het snelste voor overprikkeling zorgt. Of hoe dat werkt voor jouw kind. Mocht je dat nog niet weten, dan is het handig om dat uit te gaan zoeken. Zo kan je makkelijk ontprikkelen als je overprikkelt bent.

De interne prikkels zijn o.a. jouw gedachten en verwachtingen

Dan is toch de 2e lockdown een feit!

Je hebt ook interne prikkels. Dat zijn onze gedachten, patronen, overtuigingen (dingen die we met de opvoeding hebben meegekregen en heel onbewust doen). Ook stress, pijn en je eigen emoties kunnen voor overprikkeling zorgen. Wat misschien nog wel de grootste veroorzaker van overprikkeling is zijn de verwachtingen. De verwachting van een ander, maar ook van jezelf. Als je baalt, omdat je weer niet je to-do-lijstje voor vandaag af hebt. Die kritische stem die je steeds weer een slecht gevoel geeft.

Dat is de reden dat je door de lockdown nu eerder overprikkelt bent

Als je dit weet snap je waarschijnlijk ook makkelijker waarom je juist nu eerder bent overprikkelt. Naast dat er boosheid heerst over de lockdown, heb je ook te maken met je eigen verwachtingen. Het is daarom goed om eens na te gaan denken wat jouw verwachting nou eigenlijk is van deze lockdown, maar eerst van de kerstvakantie.

CTA Rust binnen jouw HSP-gezin training