Die zonnebril kan wel af, de zon is er niet!
“Het regent hoor!” Of “Het is avond, die zonnebril kan nu echt wel af.” Dit zijn een paar van de opmerkingen die ik krijg als ik met mijn zonnebril op loop. Soms zeggen ze er niks van, maar kijken ze me raar aan.
Vroeger deed ik niet zo snel een zonnebril op, maar waarom nu dan wel? Dat heeft te maken dat ik vrij snel een vol hoofd krijg via mijn ogen. Hoe dat een zonnebril er voor zorgt dat ik minder snel een vol hoofd heb lees je hieronder.
Ik had altijd hoofdpijn
Een paar jaar geleden had ik bijna altijd hoofdpijn. Ik had standaard Ibuprofen in mijn tas zitten. Ik had al teveel paracetamols gehad in mijn leven en krijg daar nu meteen een migraineaanval door. Vandaar dat ik alleen nog maar Ibuprofen bij me heb. Waarom ik altijd hoofdpijn had wist ik niet precies. Ik besteedde er ook niet echt veel aandacht aan. Ik dacht altijd dat het was gekomen door een beachvolleybaltoernooi. Ik heb toen een zonnesteek opgelopen. Sindsdien ging ik al vaker een zonnebril dragen. Ik weet het toen aan de zonnesteek die ik daar had opgelopen.
Ik kwam erachter dat het belangrijk is om te weten welk zintuig het meest actief is.
Tijdens mijn ontdekkingstocht binnen HSP kwam ik er al snel achter dat je op verschillende zintuigen kunt overprikkelen. Zo krijgt Dylan vrij snel een vol hoofd door geluiden en ik door dat ik zoveel zie. Bij Dylan zijn zijn oren erg actief. Bij mij zijn dat mijn ogen. Het is heel belangrijk om te kijken op welk zintuig je overprikkeld. Op deze manier kan je namelijk gerichter zorgen dat je minder snel een vol hoofd krijgt. Hoe eerder je door hebt dat je een vol hoofd aan het krijgen bent, hoe minder lang jouw hersteltijd is.
Ik dacht eerst dat ik als eerste een vol hoofd kreeg van geluiden
Eerst dacht ik dat ik ook een vol hoofd krijg van de geluiden, maar mijn oren zijn veel minder actief dan mijn ogen. Het is daarom ook erg belangrijk om te kijken welk zintuig het meest actief is. Vaak kunnen we meerdere zintuigen noemen, maar het is juist de uitdaging om te kijken welk zintuig het meeste actief is. Op die manier kan je gerichter gaan zorgen dat je hoofd minder snel vol raakt.
Natuurlijk krijg ik ook een vol hoofd door geluiden en als mijn kleding niet goed zit, maar het allereerst zijn mijn ogen toch het snelste overprikkeld.
Er zit verschil in overprikkeling bij kinderen en volwassenen
Verder zit er ook verschil in overprikkeling bij kinderen en volwassenen. Dat was ook de reden dat ik eerst dacht dat Dylan ook als eerste overprikkeld op zien. Juist door goed naar hem te kijken. Hem te observeren door te luisteren wat hij zegt, maar ook door wat hij doet. Kwam ik al snel tot de conclusie dat hij helemaal niet als eerste overprikkeld op zien, maar op horen. Toen ik die conclusie had getrokken, zag ik ook veel duidelijker bij mezelf dat mijn ogen veel actiever zijn dan mijn oren.
Verschillende fases van overprikkeling als je ogen het actiefste zijn
Tijdens mijn opleiding ontdekte ik dat er verschillende fases van overprikkeling zijn per zintuig. Zo heeft Floor van Lier ontdekt dat er 7 verschillende fases zijn en hoe eerder je de overprikkeling herkent, hoe minder lang je nodig hebt om te herstellen. Ik heb het overzicht van Floor van Lier wat aangepast naar mijn eigen ervaringen.
- Fase 1 Geen oogcontact maken
- Fase 2 Ogen dicht knijpen
- Fase 3 Zonnebril dragen
- Fase 4 Wegkijken
- Fase 5 Hoofdpijn/ zere nek
- Fase 6 Migraine
- Fase 7 Weglopen of ontploffen
Ik wil hier nog wel even bij opmerken dat je niet alle fases eerst hoeft af te lopen. Zo kan ik ook vanuit het niets meteen in fase 7 komen door een onverwachts flits waardoor ik even niks zie. Een boos kijkende iemand kan al genoeg voor mij zijn om in paniek te raken en weg te lopen.
Tips om te voorkomen dat je een vol hoofd krijgt
- Zit niet te lang achter de computer/telefoon/tablet
- Draag een zonnebril als je zelf merkt dat je daar behoefte aan hebt
- Wees lief voor jezelf
- Ga soms even in een donkere kamer zitten om je ogen rust te geven
Nu ik weet dat ik snel een vol hoofd krijg door mijn ogen kan ik beter en sneller dit aanpakken. Op deze manier raakt mijn hoofd minder snel vol. Dan heb ik ook minder hersteltijd nodig. Zo wordt mijn HSP echt mijn kracht!
Wil je op deze blog reageren? Dat zou ik erg leuk vinden. Dat kan door een berichtje hieronder achter te laten of me te mailen. Je mag me ook via Instagram of Facebook een DM sturen.
Wil je nog meer weten over deze fases en hoe je omgaat met hoogsensitiviteit? In de Enjoy HSP Training leer je hier alles over. Voor meer info en om je aan te melden klik hier.