Dit gaat een topdag worden! Energie

Dit gaat een topdag worden!

Herken jij dat ook? Sta je ’s-morgens vol energie op. Dit gaat een topdag worden! Vol goede moet spring je uit bed. Zo gaat dat altijd bij mij, want ik ben een echte ochtendmens. 😉 Vandaag ga ik lekker veel doen!

Aan het eind van de dag ben je dan helemaal op. Wat je op de planning had staan is niet gelukt. Je vraagt je verbaasd af waar nou toch je energie van vanmorgen is gebleven.

Balen dat het niet gelukt is

Ik kan er dan echt zo ontzettend van balen dat ik ’s avonds weer zo moe ben. Echt heerlijk negatief zijn op zo’n moment.

Een paar jaar geleden kon ik nog de schuld geven aan mijn burn-out. Nu gaat die vlieger helaas niet meer op. Ik weet gewoon dat ik weer te enthousiast ben geweest. Een valkuil voor veel gevoelige mensen. Ze voelen zich heel erg energiek en gaan dan aan één stuk door. De dag zit dan eigenlijk alleen maar vol met dingen die je energie kosten.

Waar krijg je energie van?

Dit gaat een topdag worden! Energie

Waarschijnlijk had je zelf ook al wel de conclusie getrokken dat je dingen had gedaan die veel energie kosten. Toen mij werd verteld dat ik meer balans in mijn dag moest brengen, was mijn reactie “maar hoe dan! Hoe kan je nu dingen doen die je energie geven, terwijl er zoveel moet doen!”

Voor mij hielp het echt enorm om de dingen op te schrijven. Eerst heb ik een lijst gemaakt met dingen waar ik energie van krijg. In het begin waren het echt hele kleine dingen. Even een kopje thee drinken. Me opsluiten op de wc. Met kleine kinderen is dat soms echt nodig. 😉 Later kwam daar ook nog grotere dingen bij zoals lopen.

Ik ga nu niet aan één stuk door

Wat voor mij echt enorm heeft geholpen is dat ik nu niet aan één stuk door doorga. Tussen elke activiteit die ik doe hou ik een kleine breek. Als ik bijvoorbeeld de vaatwasser heb uitgepakt, ga ik even een paar minuten zitten voordat ik met de volgende activiteit verder ga. Op deze manier blijf ik in mijn lijf en ga ik niet de dingen vanuit mijn hoofd doen.

Wat kost jou energie?

Dit gaat een topdag worden! Energie

Nu je weet waar je energie van krijgt gaan we kijken wat je nou eigenlijk energie kost. Het is dan natuurlijk niet de bedoeling dat je dat gaat vermijden, maar je kan er dan oplaadmomenten omheen plannen. Zo weet ik als ik een hele dag heb gewerkt ik echt ontzettend moe ben. Op mijn werk lukt het me niet altijd om in mijn lijf te blijven. Zodra ik niet meer in mijn lijf ben, maar in mijn hoofd kost me dat ontzettend veel energie. Ik volg dan namelijk niet mijn gevoel, maar mijn verstand. Die maakt vaak beslissingen die niet zo goed voor mij zijn.

De verdeling over de dag van energiegevers en -vreters is erg belangrijk

Dit gaat een topdag worden! Energie

Om te kijken of de verdeling in de week goed is gebruik ik altijd 3 kleuren in mijn agenda. Ja, ik heb nog een papieren agenda. Dat vind ik echt een stuk fijner.

Rood staat voor energievreter. Oranje geeft me geen energie, maar kost me ook geen energie. Groen daar krijg ik energie van. Ook geef ik aan het begin van de dag mijn energie een cijfer van 0 tot 10. Aan het eind van de dag doe ik precies hetzelfde. Op deze manier heb ik heel inzichtelijk hoe mijn dag is verlopen. Ook of er een balans is tussen rood en groen.

Nu je weet hoe jouw dag verloopt, kan je kijken hoe het in de week is verdeelt. Wat staat er deze week op de planning? Hoe ga jij jouw energie verdelen over de week? Als je een drukke dag hebt is dat natuurlijk geen probleem. Zorg er dan wel voor dat je genoeg oplaadmomenten hebt om die dag heen. Op deze manier ga je rust ervaren binnen jouw HSP-gezin. Simpel omdat je op een dag meer dingen doet die jou energie geven in plaats van energie kosten.

Webinar Rust binnen jouw HSP-gezin