Durf jij hulp te vragen Of doe je het liever zelf

Durf jij hulp te vragen? Of doe jij het liever zelf?

“We redden ons prima. Bedankt voor het aanbod.” Dit was jarenlang ons antwoord als iemand ons hulp aanbood nadat Jeroen was geopereerd. Hetzelfde zie ik ook vaak bij gevoelige mensen. Hulp geven kunnen ze als de beste, maar zelf hulp vragen willen ze vaak niet. Het is niet nodig. Waar komt het door dat gevoelige mensen liever geen hulp vragen, maar wel graag een ander willen helpen? Dat lees je hieronder.

Een ander heeft onze hulp nodig

Toen Jeroen net was geopereerd waren er mensen die ons op allerlei manieren wilde helpen. Ook toen ik met een burn-out thuiskwam te zitten. Er werd dan vaak gezegd als we wat kunnen doen, dan horen we het wel. Dat was voor ons een enorme grote drempel, want dan moeten wij om hulp gaan vragen. We hebben dat niet nodig. Ook al was dat niet waar, maar ja waar zouden die mensen ons mee kunnen helpen? Dat wisten wij niet, want ja we zijn jonge mensen en moeten alles zelf kunnen doen. Er zijn mensen die het veel harder nodig hebben.

Hulp vragen voelde als falen

Zo kregen we vanuit de kerk kerstpakket en met Pasen een plantje. In het begin voelde wij ons daar erg ongemakkelijk bij. We hebben toen ook tegen de broeder gezegd dat wij het niet nodig hadden en er vast mensen zijn die het veel meer nodig hebben. Juist door die aandacht voelde we ons ongemakkelijk. Eigenlijk een beetje als falen. Zo heb ik het ook heel lang gezien toen ik met een burn-out kwam thuis te zitten. Ik heb gefaald als moeder, vrouw en collega. Ik moet sterk zijn en moet het allemaal alleen doen. Kijk maar naar al die andere mensen die kunnen het ook alleen.

Ik mag echt hulp gaan vragen

Loslaten en de verantwoordelijkheid daarlaten waar hij hoort

Langzaam kwam het besef dat ik het echt niet alleen kon. We hebben thuis een bijzondere situatie en dat je daar hulp bij nodig hebt is helemaal niet zo gek. Ik realiseerde me ineens dat ik eigenlijk een mantelzorger ben. Dat heb ik zolang niet willen toegeven.

Zelfs al zou ik geen mantelzorger zijn, dan had ik ook hulp nodig gehad. Ik zag dat andere moeders eigenlijk ook gewoon hulp vragen. Bijvoorbeeld door even een speelafspraak te maken voor hun kids. Zo hebben ze even de handen vrij.

Het is juist ontzettend knap en dapper

Hulpvragen klinkt zo groot en dan lijkt het alsof je het zelf niet kan. Toch is hulp vragen eigenlijk ontzettend dapper en knap. Dat zie ik nu ook in. Ik ben nu een veel betere versie van mezelf geworden en kan veel meer aan. Ik weet wat ik verschrikkelijk vind om te doen en daar heb ik hulp bij gevraagd. Zo hebben we een schoonmaakster, want dat vind ik niet leuk. Daardoor kost het mij veel meer energie, dan iemand die het wel leuk vind. Ook hou ik niet van koken en Jeroen wel. Hij gaat nu koken. Op deze manier bespaar ik aardig wat energie gedurende de week. Dat allemaal door hulp te vragen bij een coach. Een coach inschakelen is helemaal geen teken van zwakte, maar juist een ontzettend dappere keuze.

Wat is jouw doel voor vandaag

Merk je na het lezen dat je ook graag hulp wilt hebben. Al is het alleen om even wat tijd voor jezelf te hebben gedurende de dag. Weet je zelf niet hoe je dat moet creëren? Ik bied je graag die hulp aan. Vraag een Enjoy-gesprek aan. Dit is een coachsessie van ongeveer 30 minuten waarin we gaan kijken waar jij nu behoefte aan hebt. Hoe het komt dat het nu nog even niet lukt. Dat is helemaal niet erg! Hoe ik jou daarbij kan helpen. Voor meer informatie en om je gratis aan te melden klik hier.

Wil je op deze blog reageren? Dat zou ik erg leuk vinden. Dat kan door een berichtje hieronder achter te laten of me te mailen. Je mag me ook via Instagram of Facebook een DM sturen.