We mogen weer steeds meer, versoepelingen

Er komen steeds meer versoepelingen! Ben jij er klaar voor?

Ben jij klaar voor meer versoepelingen door de overheid? Of geeft het juist stress? Bij jou of jouw kind? Dat je bijvoorbeeld weer meer naar het werk moet gaan, dus meer prikkels. Of dat jouw kind toch volledig naar de middelbare school moet gaan. Het is heel normaal als je er een dubbel gevoel over hebt. Of je schuldig voelt dat je helemaal geen zin hebt in die versoepelingen. Hoe dat komt leg ik hieronder uit. Lees je mee?

Eindelijk gewend aan het nieuwe normaal

Sinds 18 december hebben we de 2e lockdown. Ik werk sinds de kerstvakantie 3 van de 4 dagen thuis van mijn werk in loondienst. Misschien werk jij al wel veel langer thuis en ben je wel klaar met dat werk en privé door elkaar lopen.

Ik heb nu eindelijk mooi mijn weg in gevonden om thuis te werken en ben er aan gewend geraakt. Het was wel weer even schakelen toen Dylan naar school mocht, maar nu heb ik mijn draai goed gevonden. Het duurt minimaal 6 weken voordat je een beetje aan een nieuw ritme bent gewend. Misschien herken je het ook, dat nu de kinderen al weer een poos naar school gaan je eindelijk weer je ritme hebt gevonden.

Weer je ritme aanpassen door de versoepelingen

Kortsluiting in hersenen, versoepelingen

Nu er weer steeds meer vrijheden komen kan dit kortsluiting geven in je hoofd. Misschien mag je vaker naar het werk of in sommige gevallen moet je weer vaker. Of voelt het als moeten. Je hebt net een beetje je ritme gevonden met thuiswerken en dan ineens mag je weer je ritme gaan aanpassen. Dit kan enorm voor stress zorgen. Zeker als je onderprikkeld bent.

Door de lockdown hebben onze hersenen minder prikkels gehad

Onze hersenen zijn er ook eindelijk aangewend dat er minder prikkels binnenkomen. Vorig jaar voelde je misschien veel weerstand tijdens de lockdown. Van het ene op het andere moment werd ons leven stopgezet. Geen sociale verplichtingen meer. Je mocht elkaar niet meer aanraken, enzovoort.

De weerstand werd waarschijnlijk gedurende het jaar minder. We hebben onze overwerkte hersenen rust kunnen geven en die zijn er nu aangewend geraakt. Misschien heb je wel gemerkt dat je nu veel minder vaak een vol hoofd hebt.

Sommige mensen snakken juist naar meer versoepelingen

Voor de gevoelige mensen die juist prikkels nodig hebben(De high sensitive seeker), kan afgelopen jaar juist zorgen voor onderprikkeling. Dit houdt in dat je je erg verveeld en de uitdaging van de vele prikkels op een dag mist. Door het thuiswerken is je ritme steeds hetzelfde. Dat is funest als je juist prikkels nodig hebt. Of graag veel mensen om je heen hebt. Voor die groep mensen kan de versoepelingen niet snel genoeg gaan, maar houdt er wel rekening mee dat ook jouw hersenen moeten wennen aan de vele prikkels.

De angst voor de overprikkeling

Dan is toch de 2e lockdown een feit!

Je hebt misschien al lang naar dit moment toegeleefd, maar nu het ineens zover is geeft het stress. Je wilde misschien al weer lang naar het werk, maar nu het ineens mag wil je niet meer. Of dat je blij bent dat jouw kind eindelijk volledig naar school mag, maar toch geeft het ook weer stress. Dat is heel normaal. Ineens moeten je hersens weer meer prikkels gaan verwerken. Dat zorgt voor kortsluiting en dus voor stress. Je kan het zien als een patroon dat je gaat veranderen. Dat geeft ook altijd weerstand. Dat zal het bij deze versoepelingen ook zo gaan.

Wat wil je graag aanhouden van afgelopen jaar

Je ziet waarschijnlijk al weer de dagelijkse sleur die gaat komen. Kinderen die je weer overal naar toe moet brengen. De sociale verplichtingen die weer komen. Daar heb je misschien helemaal geen zin in. Ga dan vooral kijken wat je graag wilt aanhouden van het afgelopen jaar. Schrijf dit voor jezelf op en ga kijken hoe je het voor elkaar gaat krijgen. Misschien hoef je jouw kinderen wel niet meer overal naar toe te brengen. Kunnen ze dat prima zelf. 😉

Geef jezelf de tijd om te wennen aan de versoepelingen

Ook met steeds meer versoepelingen geldt wees lief voor jezelf en gun jezelf de tijd. Vergelijk je niet met een ander, maar alleen met jezelf. Jij weet alleen wat goed is voor jou en jouw gezin. Kijk goed naar jouw grenzen en hou je er aan. Op deze manier zal je sneller wennen aan de versoepelingen.

We gaan steeds meer terug naar het “oude” normaal. Als je merkt dat dit spanning of stress geeft, maak de stap dan kleiner. Schrijf voor jezelf op wat het met je doet. Wees vooral lief voor jezelf. Jij bent uniek en bent alleen jezelf verantwoording schuldig.

Wil ook jij graag in actie komen en met jezelf aan de slag? Kijken wat voor jouw specifieke situatie het beste werkt, zodat je ook die vrijheid gaat ervaren zoals ik die ervaar? Dat je daardoor ook meteen meer orde binnen jouw gezin creëert. Dat HSP een kracht gaat worden i.p.v. een last. Vraag gratis het Enjoy-gesprek aan. Voor meer informatie en om je gratis aan te melden klik hier.

Of wil jij graag zelf meteen aan de slag om orde binnen jullie HSP-gezin te creëren? Kijk eens bij de Enjoy HSP Training. Voor meer informatie en om je gelijk aan te melden klik hier.

Wil je op deze blog reageren? Dat zou ik erg leuk vinden. Dat kan door een berichtje hieronder achter te laten of me te mailen. Je mag me ook via Instagram of Facebook een DM sturen.