Help, mijn energie is weg!

Help, mijn energie is weg

Ik sta in de keuken en hoor mezelf mopperen tegen Dylan. Dylan vindt dat onterecht en gaat daar natuurlijk heerlijk tegen in. Met zijn voelsprieten laat hij mij goed weten dat ik tijd voor mezelf nodig heb, omdat ik weinig energie heb. En hij heeft gelijk, ik ben moe en loop daardoor volledig onterecht te mopperen.

Hoe kom ik uit deze sleur? En krijg meer energie?

Voorheen dacht ik altijd dat ik alleen maar kon opladen als ik op de bank ging zitten. Het liefste tv-kijken. Even helemaal niks doen, daar laad je het beste van op.

Maar, vaak voelde ik me daarna juist nog vermoeider. Ik baalde daar dan zo erg van dat ik ging piekeren: ‘Hoe kom ik uit deze sleur?’ Ken je hem, die heerlijke vicieuze cirkel waar je dan inkomt?

Niet naar mijn grenzen geluisterd

En die vermoeidheid is mijn eigen schuld: ik heb niet naar mijn grenzen geluisterd, ben er zelf overheen gewalst. Het gevolg? Kort lontje, ik kan niks meer hebben. Alles dat tegen mij wordt gezegd vat ik negatief op.

Buiten de deur laat ik het niet zo snel merken, maar zodra ik thuiskom merk ik dat mijn energie in een klap weg is met als gevolg dat ze thuis de volle laag krijgen. Er wordt niet voor niets vaak gezegd dat je van de mensen die het dichtste bij je staan, het minste kan hebben. In mijn geval klopt dat helemaal als ik weinig energie heb.

Meer energie krijg ik niet door op de bank te hangen.

Dankzij de spiegel die Dylan me voorhoudt weet ik nu dat het de omgekeerde wereld is. Als ik meer energie wil hebben gebeurt dat echt niet door op de bank te gaan hangen en niks doe. Ik moet ook eerlijk bekennen dat dat met een kind ook niet zo handig is. Die wil juist dan aandacht en die vindt het ook totaal niet leuk als jij enge films gaat kijken omdat jij daar nu toevallig van ontspant.

Nou kan ik ook heel goed naar tekenfilms kijken. Vind ik soms nog wel net zo leuk moet ik eerlijk bekennen. Maar een hele middag tv kijken, resulteert en in een vervelend kind en een nog vermoeidere moeder. Dan heb ik het probleem dus alleen maar erg gemaakt.

Heerlijk naar buiten toe samen met Dylan

Ik besluit daarom om een stuk te gaan lopen. Heerlijk naar buiten toe. De frisse lucht opsnuiven en mijn gedachten de vrije loop laten. Ik neem Dylan mee, omdat ik zie dat hij er ook behoefte aan heeft. Heerlijk samen een stuk lopen en dan vooral leuke gesprekken hebben. Het perfecte moment ook om de situatie van net even met hem door te nemen. Vaak komen we dan samen tot de conclusie dat mama niet zo slim bezig was en dat we een goede oplossing hebben gekozen.

Thuisgekomen lezen we samen een Donald Duck

Thuisgekomen hebben we allebei weer meer energie en zijn we een stuk vrolijker. We lezen nog samen een Donald Duck. Dat proberen we althans, want van sommige verhalen krijgt Dylan de slappe lach. Die is zo aanstekelijk dat ik gezellig meedoe.

Zo hebben we in een half uur tijd een bijna-rampsituatie omgetoverd in een gezellig samenzijn. Puur omdat ik weet dat ik juist mijn energie terugkrijg door iets te gaan doen in plaats van met bankhangen.

Lijst met dingen waar ik energie van krijg

Ik kan die keuze maken omdat ik weet wat ik nodig heb om meer energie te krijgen. Dat was niet altijd zo? Ik heb dat echt moeten leren. Bij ons op de keukenkast hangt voor elk gezinslid een lijst met ieder zijn eigen dingen waar hij vrolijk van wordt. Soms heb ik geen zin om te gaan lopen en dan kijk ik naar één van de andere dingen die op mijn lijst staan.

Tip! Maak zelf ook zo’n lijst

Herken je jezelf in dit verhaal? Maak dan ook eens zo’n lijst. Neem even de tijd om vijf dingen op te schrijven waar jij blij van wordt en waar jij energie van krijgt. Schrijf ook 5 dingen op die je samen met je kind kunt doen als jullie een oppepper kunnen gebruiken. Hang deze op een zichtbare plek op en geniet ervan!

Let op: Wel zo handig om deze lijst niet te maken als je moe bent… Want dan vind je het misschien heel lastig om die leuke dingen te bedenken. Maar hem dus juist als je je energie voelt. En op energieloze momenten hoef je dan alleen maar op de lijst te kijken, een keuze te maken en te gaan doen!


Veel plezier ermee!