Hoe bepaal je nou eigenlijk jouw grens

Hoe bepaal jij nou eigenlijk jouw grens?

“Jeroen, je moet me NU gaan helpen. Ik kan ook echt alles zelf doen hier!” Van het weekend stonden we op het punt om op bezoek te gaan. Alleen moest er nog van alles gebeuren. De heren zaten in mijn ogen te niksen. Iets met over mijn grens aan het gaan?!?

Ik merkte dat ik aan het mopperen was

Op het moment dat ik merkte dat ik aan het mopperen was, heb ik me even teruggetrokken. Ik vroeg mezelf af wat er nu precies aan de hand was. Het bleek dat ik even niet goed naar mezelf aan het luisteren was en meteen in actie was gegaan. Ik was moe en had even tijd voor mezelf nodig.

Ik was ongemerkt over mijn grenzen gegaan

Ik was ongemerkt over mijn grenzen heen gegaan. Zo is bijvoorbeeld een grens voor mij dat ik rustig naar een afspraak kan gaan. Lukt dit niet dan komen we maar wat te laat. Normaal plan ik alles ruim van te voren en komen we altijd op tijd. Nu was er iets tussen gekomen waardoor het gehaast ging worden.

Wat was er gebeurt en wat was mijn grens ook alweer

Ik ben even rustig alles gaan analyseren. Ik kwam toen tot de conclusie dat ik niet goed had overlegd met Jeroen. Hij had geen flauw idee waarom ik zo boos deed.

Na het uit te hebben gelegd konden we allemaal relaxed naar het bezoek gaan.

Het stellen van jouw grens en de discipline om je er aan te houden

Vorige week gingen bijna alle coachsessies over het stellen van je grenzen. Maar het ging er ook over of je wel de discipline hebt om je er aan te houden. Ze waren het er allemaal over eens dat ze de discipline hadden om er zich aan te houden. Ze hadden toch huisregels opgesteld en dat ging goed. Na een paar vragen, kwamen ze toch tot de conclusie dat de discipline toch wel lastig was, maar ook de juiste grenzen te stellen.

Hoe bepaal je nou eigenlijk jouw grens

Weet jij wat jouw grenzen zijn?

Het is ook een uitdaging om jouw grenzen goed te bepalen. In het begin is de vraag best moeilijk te beantwoorden wat nu eigenlijk jouw grenzen zijn. Vaak zie je door de bomen het bos niet meer. Heb je je zo aangepast aan jouw omgeving, dat je gewoon echt niet meer weet wat jouw grenzen nou eigenlijk zijn.

De volgende vragen kunnen je helpen bij het bepalen van jouw grens

Misschien kunnen de volgende vragen jou een beetje op weg helpen om jouw grenzen te bepalen. Hoe wil je graag dat mensen jouw behandelen? Hoe goed luister ze naar jou? Hoe goed luister jij naar jezelf? Wat vind je fijn? Wat betekent rust eigenlijk voor jou?

Door overprikkeling bereik je eerder jouw grens

Zoals in het begin was ik overprikkelt en had ik eerder mijn grens bereikt. Het kader verandert eigenlijk niet, maar omdat ik overprikkelt was had ik minder de ruimte om me aan mijn grens te houden. Zo ging ik erg snel over mijn eigen grens.

Vertel aan jouw omgeving wat jouw grenzen zijn en maak afspraken

Een nee naar een ander is een ja naar jezelf! Keuzes

Communiceer met jouw omgeving wat jouw grenzen zijn

Als je eenmaal je grenzen weet is het goed om deze te bespreken met jouw partner en gezin. Maak samen afspraken hoe jullie met elkaar willen omgaan. Door het samen op te stellen is de kans veel groter dat iedereen zich er aan houdt. Ook dat je hulp kan vragen als het even niet lukt.

Misschien zijn de volgende blogs ook nog interessant voor het bepalen van jouw grenzen
Opvoeden doe je samen. Toch?
Kan jij loslaten waar jij niet verantwoordelijk voor bent?
Wel of niet gaan????