Loslaten waar jij niet verantwoordelijk voor bent!

Kan jij loslaten waar jij niet verantwoordelijk voor bent?

Als je vind dat je verantwoordelijk bent voor de hele wereld, dan zal je het nooit goed doen. Dit klinkt misschien ontzettend hard, maar gebeurt eigenlijk heel veel. Vooral bij gevoelige vrouwen. Zij willen graag de controle hebben, zodat ze zeker weten dat het goed gaat. Op deze manier nemen ze ook de verantwoordelijkheid op hun schouders. Wil je weten hoe je de verantwoordelijkheid bij de ander kan laten? In deze blog lees je hoe ik dat aanpak.

Mijn dochter wil haar huiswerk niet maken!

Tijdens een coachsessie zuchtte een klant: “Ik moet steeds mijn dochter achter haar broek aanzitten, voordat ze haar huiswerk gaat maken.

Ze begreep maar niet waarom haar dochter niet uit zichzelf huiswerk ging maken. Ze had al van alles geprobeerd. Als ze haar erop aansprak, werd het standaard ruzie.

Ik vond het heel logisch dat haar dochter het niet wilde

Toen ik aangaf dat ik wel begreep dat haar dochter niet haar huiswerk ging maken, keek ze me verbaast aan. Wat had ze over het hoofd gezien?

Het is een valkuil voor veel HSP’s om overal verantwoordelijk voor te zijn

Het is een valkuil van veel HSP’s om overal controle over te willen hebben. Vooral als ze overprikkelt zijn. In deze huidige tijd zijn we eigenlijk bijna altijd overprikkelt. De controledrang is nu dus echt enorm.

Als je de controle graag overal over wilt hebben, dan kan je niet kiezen. Je vind jezelf niet belangrijk genoeg. Het gevolg is dat je over jouw eigen grenzen heen gaat.

Je bent alleen verantwoordelijk voor jouw deel

Nu even terug naar de klant, want wat ze niet had gedaan was de verantwoordelijkheid gelaten waar hij hoorde. Bij haar kind. Zij is namelijk zelf verantwoordelijk voor haar eigen shit. Als zij haar huiswerk niet wil maken, dan mag ze zelf met de consequenties dealen.

Loslaten en de verantwoordelijkheid daarlaten waar hij hoort

Een stukje loslaten en vertrouwen hebben

Dat is natuurlijk heel erg lastig om de verantwoordelijkheid ook daadwerkelijk bij haar dochter te laten. Het is een stukje loslaten van jouw kind. Je zegt eigenlijk tegen je kind dat je vertrouwen in haar hebt dat ze het zelf kan.

Door het loslaten kan jouw kind zich ontwikkelen en verantwoordelijkheid nemen

Het loslaten van jouw kind moet je niet verwarren met zij bekijkt het maar. Met loslaten bedoel ik dat je jouw kind de ruimte geeft om zichzelf te ontwikkelen. Dat ze leert wat haar eigen grenzen zijn. Wat ze leuk vind, maar ook wat ze niet leuk vind.

Loslaten en de verantwoordelijkheid daarlaten waar hij hoort

Door niet los te laten ontneem je jouw kind haar keuzevrijheid

Juist door jouw kind steeds achter de broek aan te zitten ontneem je haar dus eigenlijk haar keuzevrijheid. Je bemoeid dus onbedoeld heel erg met haar keuzes.

Het gevolg in dit geval was dat haar dochter gewoon ging wachten tot moederlief boos werd om het huiswerk. Dan pas ging ze het doen.

Door duidelijke afspraken te maken ging het goed met haar dochter

Pas toen ze duidelijk afspraken met haar hadden gemaakt, ging haar dochter uit zichzelf het huiswerk maken. Er was nu helemaal geen strijd meer. Ze had de verantwoordelijkheid nu bij haar kind gelaten. Dat gaf haar al zoveel meer ruimte en daardoor energie.

Maak de stap wel klein, anders komt jouw kind in opstand

Door de stap klein te maken was het gelukt. Vaak is de reactie dat je dan uit het niets ineens niet meer jouw kind achter de broek aan gaat zitten. Op deze manier is de stap te groot voor jouw kind, omdat je zonder het aan te kondigen niks meer gaat doen. Dan komt jouw kind wel degelijk in opstand, omdat het er niks meer van snapt. Het weet niet meer wat de bedoeling is.

Door samen te gaan overleggen wat er nodig is om toch het huiswerk te gaan maken. Wat de consequentie is als het niet gebeurt. Begrijpt jouw kind het ook veel beter.

Neem de verantwoordelijkheid alleen voor jouw eigen aandeel

Dit was een klein voorbeeld, maar het geldt natuurlijk voor alles. Laat los waar jij geen invloed op hebt. Focus je op zaken die echt belangrijk zijn. Wat zijn jouw behoeften, jouw gevoelens, jouw gedachten en jouw grenzen. Straal dat ook uit naar de buitenwereld.

Voor nog meer inspiratie over de verantwoordelijkheid bij jouw kind laten en de controle loslaten zijn de volgende blogs ook interessant.
Huisregels, zo gaan jouw kinderen zich eraan houden
Mama, het wil niet. Doe jij het even?

Wil ook jij graag betere keuzes maken voor jezelf? Vraag dan nu een gratis Enjoy-gesprek aan!