Verantwoording na het maken van een keuze

Voel jij je verplicht om je te verantwoorden na een keuze?

Ken ook jij het gevoel dat je je steeds moet verdedigen naar anderen toe als je een keuze hebt gemaakt? Zeg je een keer nee en dan moet je nog helemaal gaan uitleggen waarom je nee zegt. Dat kan best irritant zijn. Soms ben je dan misschien wel geneigd om dan toch maar ja te zeggen.

Dit had ik een jaar geleden ook

Een jaar geleden had ik steeds het gevoel dat ik me moest verdedigen. Mensen begrepen mijn keuzes niet en dat vond ik lastig. Ik raakte daar vaak zo boos over. Ik vond het zo lastig die muur vol onbegrip. Waarom konden mensen niet gewoon mijn keuzes in één keer accepteren? Waarom moest ik mezelf toch steeds verdedigen?

Tegenwoordig maakt de mening van anderen me niet meer zoveel uit

Nu kan het me niet zoveel meer schelen als mensen mijn keuze niet begrijpen. Als ze er maar begrip en respect voor hebben. Dat vind ik het allerbelangrijkste. Het ligt er ook aan wie het is. Ik hecht het meeste waarde aan de mening van Jeroen. Zolang hij er begrip en respect voor heeft, dan vind ik het goed.

De ander vind bijna altijd wel wat van jouw keuze

Het is tegenwoordig gewoon niet meer geaccepteerd dat je zomaar iets accepteert wat iemand doet. Als je het niet begrijpt dan is het meteen al niet goed, maar waarom trekken vooral gevoelige mensen zich zoveel aan van de mening van een ander. Waarom hebben zij moeite met achter hun eigen keuze te blijven staan?

Wat is de reden dat gevoelige mensen lastig een keuze kunnen maken?

Het heeft eigenlijk met 3 dingen te maken. Durf je echt de consequentie van jouw keuze te dragen. De angst voor afwijzing is heel groot en jij bent alleen maar verantwoordelijk voor jouw eigen keuzes.

Mijn kind kan geen keuzes maken.

Er zijn zoveel mogelijkheden dat kiezen lastig is

Veel gevoelige mensen vinden het maken van een keuze erg lastig. Zelfs als ze al een keuze maken, dan kunnen ze nog ontzettend twijfelen. Dat heeft te maken met de vele mogelijkheden die ze zien. Als je voor het ene kiest, dan sluit je al het andere uit. Dat is natuurlijk ontzettend moeilijk, maar het niet kiezen is eigenlijk ook kiezen. De keuze wordt dan voor je gemaakt.

Accepteer de consequentie van jouw keuze

Als je dan toch een keuze maakt, zorg er voor dat je er echt achterstaat. Dat je helemaal oké bent met de consequentie. Pas dan zal je merken dat je jezelf niet hoeft te verdedigen. Om de simpele reden dat je dan zo duidelijk bent naar de ander dat ze geen reden zien om in discussie te gaan.

Iedereen moet mij aardig vinden

De tweede reden waarom gevoelige mensen en ik dus ook vaak gaan verdedigen is, omdat we aardig willen worden gevonden door iedereen. Als de ander maar gelukkig is, dan ben ik dat ook. Dat dacht ik altijd. Ik kon me zo druk maken als iemand even niet reageerde als ik wat zei. Dat had alles te maken met de angst voor afwijzing. Door deze angst vond ik het erg lastig om keuzes te maken. Als ik er al 1 had gemaakt, dan stond ik er vaak niet helemaal achter. Dan lette ik erg op de mening van de ander. Ik ging daarom ook vaak mijn keuzes verdedigen. Juist omdat ik er niet helemaal achter stond.

Verantwoording na het maken van een keuze

Ik maak de keuze, omdat ze goed zijn voor mij

Nu vind ik de mening van een ander niet meer zo belangrijk. Ik maak de keuzes, omdat ze goed zijn voor mij. Niet omdat het zo hoort. Mocht iemand dat niet begrijpen, dan is dat maar zo. Er komen dan genoeg mensen op mijn pad die het wel begrijpen.

Jij bent verantwoordelijk voor jouw eigen aandeel

Tenslotte kijken veel gevoelige mensen naar de omgeving en niet naar zichzelf. Ze nemen de verantwoordelijkheid voor iedereen, maar vergeten zichzelf. Juist door eerst naar jezelf te kijken. Wat heb jij nu nodig en helpt het maken van deze keuze jou. Is zo belangrijk om dat jezelf steeds af te vragen. Door zelf je verantwoordelijkheid te nemen voor jouw eigen aandeel, zal je ook veel makkelijker een keuze kunnen maken.

Dat zijn de redenen waarom ik nu veel makkelijker een keuze kan maken.