Aanname

Waarom begroet hij me niet?

Heb je dat ook weleens? Dat iemand wat tegen je zegt en dat je er meteen een conclusie aan vast hangt? Vaak is zo’n aanname niet eens een juiste. Dat een bekende bijvoorbeeld op straat geen gedag zegt. Dat je dan de conclusie trekt dat die persoon je niet mag.

Wat is toch de reden dat we zo snel een negatieve conclusie trekken? Dat we denken voor een ander? Dat lees je hieronder

We willen zo graag aardig gevonden worden

Gevoelige mensen houden niet van conflicten. Dat is ook de reden dat ze graag door iedereen aardig gevonden willen worden. “Als de ander me maar aardig vindt, dan zullen we geen ruzie gaan krijgen.” Dat is vaak de gedachten. Juist doordat gevoelige mensen hier zo druk mee bezig zijn nemen ze eigenlijk de hele wereld op de schouders. Als iemand even niet op tijd reageert op een berichtje, dan zal ik wel wat verkeerd hebben gedaan. Of als ze geen contact richting jou opnemen, maar het wel richting een ander doen. Dan kan je al zo snel twijfelen aan jezelf. Een conclusie is dan snel genomen. Als je steeds zo negatief blijft denken, dan kom je ook in een negatieve spiraal terecht.

Onze conclusie nemen we vaak als waar aan

Door de intense prikkels zien en horen we veel meer. We kunnen iemand soms ook al eerder zien, dan dat de ander ons ziet. Ook kunnen we het kleinste beweging op het gezicht waarnemen. Door al die vele prikkels trekken we al snel conclusies. Die conclusies nemen we dan ook meteen aan. We gaan dan vaak niet onze aanname even checken bij die ander. Het gevolg is vaak dat we negatieve conclusies als waar gaan zien.

Kiezen is verliezen

We hebben vaak niet goed geleerd om met onze intense emoties om te gaan

We hebben vaak niet goed geleerd om met onze intense emoties om te gaan. We kunnen het onze ouders niet kwalijk nemen, want ook zij hebben niet geleerd om met hun emoties om te gaan.

Onze emoties kunnen vaak zo intens en heftig zijn dat we ze hebben weggedrukt. Ook door vaak het onbegrip vanuit de omgeving hebben we geleerd dat het er niet mag zijn. Dat is ook vaak de reden dat je makkelijk negatief gaat denken. Doordat je zo druk bent om je emoties weg te stoppen, hou je bijna geen energie over om iets als positief te zien.

We vergeten onszelf

Door zo druk met de ander bezig te zijn, kan je jezelf vergeten. Ik kan hier uit ervaring over mee praten. Doordat ik zoveel rekening met een ander ging houden, vergat ik echt mezelf. Als ik eigenlijk geen zin in iets had zei ik negen van de tien keer gewoon ja. Zonder dat ik het door had werd ik afhankelijk van de mening van een ander. Als ik iemand kon helpen vond ik dat zo fijn. Althans dat dacht ik. Ik had vaak een naar onderbuikgevoel als ik dat deed, maar dat negeerde ik gewoon. Die ander is blij en dat telt!

Een nee naar een ander is een ja naar jezelf! Keuzes

Conclusie: Zet jezelf op nummer 1

Nu weet ik waarom ik vaak een naar onderbuikgevoel had. Dat gevoel vertelde me eigenlijk dat ik mezelf aan het wegcijferen was. Door afhankelijk van een ander te worden, zonder dat je het door hebt trouwens, cijfer je jezelf weg. Dat kost echt alleen maar energie. Je mag echt jezelf op 1 zetten, want ook jij bent een belangrijk persoon. Dat hoeft echt niet door de goedkeuring van een ander. Je hebt eigenlijk alleen maar de goedkeuring van jezelf nodig

Wil je op deze blog reageren? Dat zou ik erg leuk vinden. Dat kan door een berichtje hieronder achter te laten of me te mailen. Je mag me ook via Instagram een DM sturen.

Wil ook jij graag in actie komen en met jezelf aan de slag? Kijken wat voor jouw specifieke situatie het beste werkt, zodat je ook die vrijheid gaat ervaren zoals ik die ervaar? Dat HSP een kracht gaat worden i.p.v. een last. Vraag gratis het Enjoy-gesprek aan. Voor meer informatie en om je gratis aan te melden klik hier.

Laat een reactie achter