Waarom is het soms zo lastig om de discipline te blijven houden?

Waarom is het soms zo lastig om de discipline te blijven houden?

“Jeroen, wil je me helpen onthouden dat ik om 19:00 mijn mobiel weg leg? Ik merk dat ik even weer hulp nodig heb om me er aan te houden.” Mijn discipline is een beetje weg.

Door vermoeidheid heb ik niet altijd de discipline om mijn mobiel op tijd weg te leggen

Zo nu en dan merk ik dat ik door vermoeidheid weer ’s avonds te lang op mijn mobiel zit. Het gevolg is dat ik ’s-nachts slecht slaap. Door overprikkeling bereik ik eerder mijn grens en dat heb ik dan niet altijd door. Juist door je daar bewust van te zijn en om hulp te vragen kan je je beter aan jouw grenzen houden.

De discipline is vaak ver te zoeken bij overprikkeling

Ik had dus door vermoeidheid niet de discipline om me aan mijn eigen grenzen te houden. Dit gebeurt vaker bij gevoelige mensen. Door dat je moe bent. Je hebt gewoon nog zoveel te doen. Je hebt geen zin in strijd met je kind. Je voelt je machteloos of je bent gewoon enorm gefrustreerd. Dan is het allemaal best lastig om aan jouw grenzen te houden. Je hebt dan simpelweg geen discipline om je er aan te houden.

Waarom had ik niet de discipline om aan mijn grens te houden?

Het is dan juist erg interessant om te kijken wat maakt dat jij over jouw grenzen laat gaan. Hoe het kan dat jij er niet de discipline voor hebt. Dat andere dingen belangrijker zijn dan jouw me-time. Dat kan soms best wel confronterend zijn.

Ik hield weer teveel rekening met anderen

Zo merkte ik dus dat ik weer in mijn oude patroon was vervallen. Door meer rekening met een ander te houden, dan met mezelf. Ik ben hier alleen maar achter gekomen door de situatie te gaan analyseren. Wat gebeurde hier nu echt. Wat was de reden dat ik me niet meer aan mijn eigen grens ging houden?

Waarom is het soms zo lastig om de discipline te blijven houden?

Hoe ik weer de discipline opbracht om aan mijn grens te houden

Toen ik daar achter was gekomen ging ik kijken hoe ik me weer aan mijn grens kon gaan houden. Hoe ik weer de discipline kon gaan opbrengen. Dat ging me alleen maar lukken als Jeroen me daar bij ging helpen. Hij zou mijn stok achter de deur worden. Gelukkig heeft hij nog geen 1 keer hoeven te zeggen dat ik mijn mobiel moest wegleggen. Alleen maar het feit dat hij er wat van kon gaan zeggen, was voor mij genoeg om me weer aan mijn eigen grens te gaan houden.

Ik ging weer beter slapen en kreeg meer energie

Doordat ik dus mijn telefoon eerder weg ging leggen sliep ik ook weer beter. Het gevolg was dat ik fitter was. Daardoor kon ik me weer beter aan mijn grenzen en kaders houden. Het is heel erg belangrijk dat je weet wat jouw grenzen en kaders zijn. Dat je vervolgens de discipline hebt om je er aan te houden. Alleen op deze manier kan je goed voor jezelf zorgen.

Door vermoeidheid bereik je eerder jouw grens

Als je namelijk moe bent, dan heb je eerder jouw grenzen bereikt. Je hebt dan vaak ook niet meer de discipline om je er aan te houden. Dan zul je zien dat er veel meer strijd gaat komen in huis. Bij elke strijd zou je jezelf kunne afvragen: Wil ik mijn zin hebben? Of wil ik het oplossen? Als je dat weet hoe ga je dat dan doen? Wat heb je ervoor nodig om de discipline op te brengen om je er aan te houden?

Wat is jouw doel voor vandaag

Me-time is erg belangrijk

Dan is me-time toch wel erg belangrijk. Zo geef je ook ongemerkt het goede voorbeeld aan jouw kinderen. Als je goed voor jezelf zorgt, dan hou je veel meer energie over. Dan ben je rustiger en kan je de situaties veel beter aan.

Waarom is het soms zo lastig om de discipline te hebben

Eerst jezelf en dan komt de ander

Eerst jezelf en dan komt de ander. Denk maar aan de instructies in het vliegtuig voor het zuurstofmasker. Eerst moet je je eigen zuurstofmasker opzetten en dan pas van jouw kind. Dat voelt natuurlijk heel erg egoïstisch, maar het tegendeel is juist waar. Als je geen ruimte voor jezelf maakt, das pas egoïstisch!

Om jouw grenzen te bepalen zie mijn blog Hoe bepaal jij nou eigenlijk jouw grens?