Wat is het maken van een planning toch lastig

Wat is het maken van een planning toch lastig

“Die planning lukt me echt niet!.” Dit zei laatst een klant tegen mij. Ze had al een halve dag zitten zweten om de planning voor volgende week rond te krijgen, maar had nog maar 2 dagen af.

Frustratie als mijn planning niet klopte

Vroeger maakte ik vaak een planning, maar daar kon ik me nooit echt aan houden. Ben er op een gegeven moment maar meegestopt. Het was zo frustrerend. Dan maakte je een planning. Eind van de dag kwam je dan weer tijd te kort. Zo liep ik steeds achter de feiten aan vond ik. Ik kon me dus de frustratie van mijn klant heel goed voorstellen.

Waarom helpen ze me niet?

Dan is toch de 2e lockdown een feit!

Ik was dan vaker nog meer gefrustreerd, omdat ik ontzettend druk was. Jeroen deed alleen helemaal niks in mijn ogen. “Waarom ziet hij niet dat ik hulp nodig heb? Is hij echt zo blind dat hij de rommel in huis niet ziet?” Ik kon dan zo ontzettend boos worden, maar laten zien deed ik het natuurlijk niet. Stel je voor dat hij me een zeur vind. Het gevolg was wel vaak dat ik een soort tikkende tijdbom was. Hij hoefde maar iets verkeerds te vragen in mijn ogen en dan ging de bom af.

Door mijn volle hoofd zag ik het niet

Nu weet ik dat ik door mijn overprikkeling geen planning kon maken. Ik had gewoon geen overzicht. Ik schatte de dingen te kort in en dacht daardoor dat ik wel veel dingen op een dag kon doen.

Juist als je overprikkelt bent zijn je grenzen zeer snel bereikt. Je kan je dan aan alles en iedereen irriteren. Het helpt om dat voor jezelf te erkennen.

Ook staan gevoelige mensen graag voor anderen klaar. Helpen is zo gewoon geworden, dat ze er vanuit gaan dat een ander hun ook gewoon helpt. Je hoeft daar niet om te vragen. Ze bieden het gewoon aan. Helaas werkt het niet altijd zo.

Ik heb ondertussen geleerd dat mannen echt niet die rommel zien die wij zien. Ze vinden het ook een stuk minder erg, dan dat wij vrouwen dat vinden. Door dat te accepteren kost me dat veel minder energie.

Ik maak altijd eerst een jaarplanning

Wat is het maken van een planning toch lastig

Ik maak nu een jaarplanning. Vaak in december maak ik hem. Die is erg globaal, maar er staan wel de vakanties op. Wanneer ik wat wil schoonmaken en andere belangrijke dingen.

Vervolgens maak ik een maandplanning. Deze wordt al een stuk specifieker en ik zet daar al mijn me-time momenten in en wat ik die maand wil gaan doen.

Tenslotte maak ik een weekplanning. Die maak ik altijd op zondag, dan maak ik ook meteen het boodschappenlijstje. In de planning zet ik ook wat we die week gaan eten. Je kan er voor kiezen om al op te schrijven wat je elke dag gaat eten, maar dat doen wij niet. Simpel omdat ik Dylan laat kiezen wat we eten die dag.

Eerst opschrijven wat je allemaal wilt doen

Als je door de bomen het bos niet meer ziet en echt niet weet hoe je nu een planning moet maken. Wat ik me goed kan voorstellen overigens. Je kan natuurlijk nu ook denken dat je pas in december kan beginnen met jouw planning. Dat hoeft echt niet. Ga eerst alles opschrijven wat je wilt gaan doen. Net zo lang totdat jouw hoofd helemaal leeg is.

Dan kijken wat echt nodig is

Wat is het maken van een planing toch lastig

Vervolgens ga je kijken wat is nu echt nodig. Bij elk ding stel je jezelf 5x de volgende vraag. MOET ik dit nu doen? Moet IK dit nu doen? Moet ik DIT nu doen? Moet ik dit NU doen? Moet ik dit nu DOEN? Als je bij alle 5 de vragen ja hebt beantwoord, dan zet je het op jouw to-do-list. Anders parkeer je het nog even. Zo ga je jouw hele lijst af.

Vervolgens maak je jouw planning

Nu heb je jouw lijst gesplitst in dingen die nu echt moeten gebeuren en dingen die nog even kunnen wachten. De dingen die nu echt moeten gebeuren ga je inplannen. Wel realistisch zijn qua tijd. Na elke activiteit heb je even een pauze nodig om weer op te laden. Anders ben je zo snel overprikkelt dat je nog niet alle klusjes af krijgt.

Me-time inplannen

Als je toch aan het plannen bent. Begin dan eerst met me-time in te plannen. Pas dan ga je kijken welke klusjes je wilt gaan doen. Als je goed voor jezelf zorgt zal je merken dat je ook veel makkelijker de klusjes die je op de planning hebt staan kunt gaan doen.

Succes met het maken van jouw planning. Hoe leger jouw hoofd, hoe makkelijker jij vooruit kan kijken.

Wat is het maken van een planning toch lastig