Wat is HSP eigenlijk

Wat is HSP eigenlijk?

Ik krijg de laatste tijd vaak de vraag wat HSP precies is. Hoe maak je je omgeving duidelijk wat HSP is. Vaak zijn dit mensen die net hebben ontdekt dat ze HSP zijn. Hieronder geef ik antwoord op deze vragen. Lees je mee?

Over HSP is veel te vinden op het internet

Over HSP is veel te vinden op het internet. Er is ondertussen veel onderzoek naar gedaan en de wetenschap is er ook over uit. Het bestaat echt! Het kan wetenschappelijk worden aangetoond. Het enige waar de wetenschap nog niet precies over uit is, is hoe het nu kan dat HSP meer prikkels tegelijk verwerken in hun hersenen. Laat ik eerst beginnen met het uitleggen wat HSP is.

Elaine N. Aron

De Amerikaanse psychotherapeute Elaine N. Aron is de grondlegster van het begrip HSP( High Sensitive Person). Zij kwam als eerst met deze term. Voor haar waren er al wel vaker onderzoeken geweest naar mensen die gevoeliger reageerde op bepaalde situaties, maar er was geen term voor.

Volgens Elaine N. Aron is een op de vijf mensen geboren met een sensitief zenuwstelsel, dat sterker reageert op prikkels, zowel intern als extern.

Het brein van hoogsensitieve mensen werkt anders

Hoogsensitieve mensen denken anders dan minder sensitieve mensen. Dit is wetenschappelijk bewezen via een functionele MRI. Elke van Hoof heeft grootschalig onderzoek gedaan en er een boek overgeschreven. Hierin geeft ze aan dat tijdens een functionele MRI bij hoogsensitieve mensen meer gebieden in het brein oplichten dan bij minder hoogsensitieve mensen. Dit houdt in dat er dan een diepgaande verwerking is van de informatie. Het voordeel hiervan is dat er goed verbanden kan worden gelegd, maar anderzijds kan dit ook leiden tot te moeilijk denken en/of wordt die zo ervaren door de omgeving.

Floor van Lier

Floor van Lier legt in deze video heel erg duidelijk uit hoe HSP werkt. Dat het brein net iets anders werkt. Er is een andere manier van prikkelverwerking. Dat is de reden waarom prikkels harder en dieper in het brein binnen komt. Het filter ontbreek of er zitten gaten in. (hier zijn de wetenschappers nog niet over uit). Een minder gevoelige persoon heeft deze filter wel. Doordat het filter ontbreekt of er zitten gaten in bij HSP, reageer je anders en ben je ook eerder moe.

Wel of niet uitleggen wat HSP is

Als je net weet dat je HSP bent, dan wil je waarschijnlijk dit gaan uitleggen aan iedereen om je heen. Dat had ik tenminste wel. In het begin had ik heel erg het gevoel dat het een ziekte was. Ik heb HSP en als de rest er rekening mee houdt, dan gaat het voor mij vanzelf beter worden. Helaas is dit niet zo. Elke keer als ik uitlegde wat HSP is, dan kreeg ik juist onbegrip. Dat is ook de reden dat ik het niet meer noem. Ik zeg altijd dat het bij mij net iets anders werkt in mijn hoofd dan bij een ander. Niks ergs ofzo, maar gewoon iets waar ik zelf rekening mee moet houden. Pas als iemand echt belangstelling toont, dan ga ik uitleggen wat HSP is.

Hopelijk heb je nu een beter beeld wat het nu precies is. Mocht je net hebben ontdekt dat je HSP bent, ga je er dan in verdiepen. Er zijn ontzettend veel boeken te vinden. In het blog 5 boeken die ons helpen bij hoogsensitiviteit vertel ik welke 5 boeken wij erg helpend vinden.

Wil je graag weten wat voor jullie situatie nu het beste werkt vraag dan een Enjoy-gesprek aan. Voor meer informatie en om je gratis aan te melden klik hier.

Of wil jij graag zelf meteen aan de slag om orde binnen jullie HSP-gezin te creƫren? Kijk eens bij de Rust binnen jouw HSP-gezin training. Voor meer informatie en om je gelijk aan te melden klik hier.