Wat is jouw doel voor vandaag

Wat is jouw doel voor vandaag?

Kan jij hier een antwoord opgeven? Bepaal jij elke dag jouw doel? Ik had hier altijd echt zoveel moeite mee. Ik was er namelijk van overtuigd dat ik mijn doel altijd moest halen. Hoe onwaarschijnlijk hij ook zou zijn. Ik besloot daarom om maar geen doel te gaan stellen. Dan wordt ik ook niet teleurgesteld als ik hem niet haal. Dat was mijn saboteur waar ik naar luisterde.

Dit jaar echt geleerd om doelen te stellen

Ik heb dit jaar me echt getraind om doelen te gaan stellen. Ik kan je zeggen wat vond ik dat lastig zeg. Ik had eigenlijk nooit doelen gesteld. Of wel doelen gesteld, maar die waren gewoon niet haalbaar. Ik luisterde naar mijn saboteur en deed het niet. Mijn saboteur zei toch als ik mijn doel niet had gehaald, zie je wel dat je het niet kan.

Door het maken van doelen maak je ook meteen keuzes

Wat is jouw doel voor vandaag

Door het stellen van doelen maak je ook keuzes. Keuzes maken zorgt voor richting bepalen. Iets wat ontzettend eng is. Dat weet ik! Ik stel me daarom ook vaak de volgende vragen: Als je iets mocht veranderen voor/ of aan jezelf wat zou dat dan zijn? Hoe zou jij je dan voelen? Hoe zou je omgeving erop reageren? Wat zou het effect op jou zijn? Waarom wil ik dit eigenlijk?

Begin met een droomdoel

Wat is jouw doel voor vandaag

Begin met een droomdoel en werk vandaar naar het hier.
Maak de stap klein, zodat je het ook echt gaat doen. Doelen geven namelijk focus en duidelijkheid. Ook voor jouw gezin. Door het stellen van doelen kan je ook gericht hulp vragen. Je weet immers wat jouw doel is en hoe je het wilt gaan bereiken. Zonder doel ben je als een vlieger die door de wind alle kanten op wordt geblazen. Dat zorgt voor chaos.

Mijn doel was niet SMART

wat is jouw doel voor vandaag

Maar wat maakte het nou dat ik mijn doelen nooit haalde. Ik had ze simpel weg nooit SMART genoeg gemaakt. Ze waren niet Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.

Misschien heb je er wel eens van gehoord. Ik had er wel van gehoord, maar dacht altijd dat het voor het werk was. Niet iets wat je ook privé kon gebruiken. Nu weet ik wel beter.

Hoe bepaal je jouw doel?

Ik doe dat tegenwoordig door antwoord te geven op de volgende vragen. Wat ga ik doen? Wat is de eerste stap? Hoe ga ik dat precies doen? Wie is hier bij gebaat? Is de stap klein genoeg? Kleine stappen zorgen voor het succes! En ieder begin is er een! Wanneer ga ik het doen? Wanneer wil ik mijn doel behaald hebben?

Door deze vragen te stellen kan ik goed mijn doel bepalen

Door elke keer deze vragen aan mezelf te stellen merk ik dat het een stuk makkelijker is om doelen te bepalen. Zo stel ik me elke dag voordat ik opsta een doel. Vandaag was het doel om o.a. een stuk te gaan lopen om 12:00. Dit is me gelukt en daar ben ik dan ontzettend blij om.

Mijn droomdoel is meer rust voor mezelf

Ik zal je een voorbeeld van mezelf geven. Ik wil graag genoeg energie hebben om alles te kunnen doen wat ik wil doen op een dag. Dit lukt me door ’s avonds rustig aan te doen en niet op mijn telefoon te gaan. Anders slaap ik ’s nachts slecht. Ik merkte de laatste tijd dat het er inschoot om op tijd naar bed te gaan. Ik had elke keer wel weer een smoes om op mijn telefoon te gaan.

Mijn discipline was weg

Discipline

Doordat ik elke keer naar mijn saboteur luisterde merkte ik dat ik geen discipline had om ’s avonds niet op mijn telefoon te gaan. Toen ik dit weer doorkreeg heb ik afspraken met mezelf gemaakt. Mijn doel werkt om elke avond om 20:00 mijn telefoon weg te leggen. Door het doel helder te hebben, kon ik Jeroen om hulp vragen. Hij spreekt me er op aan als ik nog op mijn telefoon zit na 20:00.

Wat gaat jouw doel worden voor morgen?