5 boeken die ons helpen bij hoogsensitiviteit

5 Boeken die ons helpen bij hoogsensitiviteit

Ik krijg vaak de vraag welke boeken ik zou aanraden om te lezen als je meer wilt weten over hoogsensitiviteit. Dat is natuurlijk heel erg persoonlijk. Ik weet ook dat er ontzettend veel boeken over HSP zijn en dat je misschien daardoor door de bomen het bos niet meer ziet. Dat je gewoon niet weet met welk boek je nou zou moeten beginnen. Hieronder vind je de 5 boeken waar wij als gezin enorm veel aan hebben.

Intense emoties boven water van Floor van Lier

5 boeken die ons helpen bij hoogsensitiviteit

en hij kan het niet benoemen, pakken wij het boek erbij en kijken wij wat voor emotie het is. We maken nog steeds dankbaar gebruik van het boek en dat al ruim een jaar. Ik gebruik dit boek ook voor mezelf om te kijken welke emotie ik nu zie en hoe ik kan overstappen naar een andere emotie.

Floor heeft het speciaal voor haar kinderen geschreven. Vooral dat ze de emoties heeft ingedeeld in kleuren en dieren is heel fijn. Er zit ook een gedeelte bij voor de ouders met extra uitleg over de emoties.

Het hooggevoelige kind met een sterke wil van Janneke van Olphen

5 boeken die ons helpen bij hoogsensitiviteit

Als je denkt dat hooggevoelige kinderen vooral rustig, bedachtzaam en teruggetrokken zijn, komt in dertig procent van de gevallen bedrogen uit. Wij konden ons in eerste instantie ook niet goed vinden in het beeld over HSK totdat we dit boek lazen. Hier vonden we zoveel herkenning in over Dylan. Dan vooral dat hij zo weinig slaap nodig heeft, maar ook dat hij ineens moe is en na 5 minuten weer kan stuiteren. De inzichten die we met dit boek hebben gekregen heeft voor meer rust binnen ons gezin gezorgd.

Ik ben een kind, gelukkig & gevoelig hoogbegaafd van Rineke Derksen

5 boeken die ons helpen bij hoogsensitiviteit

In dit boek vonden we erg veel herkenning voor de leerhonger die Dylan heeft. Hoe het kon dat hij zoveel wist, maar ook zo snel dingen oppakt. Dat trouwens alleen als hij het leuk vind. Anders doet hij het totaal niet. Door dit boek hebben we hier ook handvatten voor gekregen.
Het zijn allemaal praktijkverhalen waardoor het heel herkenbaar is.

Het Hoog Sensitieve kind van Elaine N. Aron

5 boeken die ons helpen bij hoogsensitiviteit

Een Hoog Sensitief Kind (HSK) is bedachtzamer en gevoeliger en raakt makkelijker overmand door heftige emoties dan het gemiddelde kind. Vaak worden ze als “lastig” bestempeld, maar dat zijn ze helemaal niet.

In dit boek legt ze per levensfase uit hoe je om kunt gaan met jouw kind, maar ook hoe leer jij jouw kind om te gaan in een niet-sensitieve wereld. Wij ervaarde heel veel herkenning in het boek. Het boek is niet alleen nuttig voor jou als ouder, maar ook zeker een aanrader voor leerkrachten.

Hoogsensitieve personen van Elaine N. Aron

5 boeken die ons helpen bij hoogsensitiviteit

Ik vond dit boek persoonlijk best pittig om te lezen. Haar andere boek Het Hoog Sensitieve Kind was een stuk makkelijker om te lezen. Dat was ook de reden dat ik het in eerste instantie had weggelegd. Uiteindelijk heb ik het toch gelezen, want ik hoorde er veel goede verhalen over.

Elaine Aron, psychotherapeut en zelf een hoogsensitief persoon, combineerde wetenschappelijk onderzoek met haar ervaringen als therapeut. Ze is de grondlegster van het begrip hoogsensitiviteit. Het was vooral een eyeopener voor mij. Ik vond er veel herkenning in.

Ik wens je veel leesplezier en de herkenning tijdens jouw ontdekkingstocht binnen hoogsensitiviteit.

CTA Rust binnen jouw HSP-gezin training Hoogsensitiviteit