Boekentip! Het kleine egeltje is overprikkeld

Boekentip! Het kleine egeltje is overprikkeld

Een klant vroeg laatst wat ik van het boek “Het kleine egeltje is overprikkeld” van Marit Goessens vond. Ik kende het boek nog niet, dus ik kon er niks overzeggen. Zo nieuwsgierig als ik ben heb ik het boek gekocht. Van het weekend heb ik samen met Dylan het boek gelezen. Lees je mee wat wij van het boek vinden?

Waar gaat het boek “Het kleine egeltje is overprikkeld” over?

Het boek gaat over het vriendelijke kleine egeltje Emèl. Hij woont in het beukenbos en is hooggevoelig. Emèl is heel erg aardig voor al zijn vriendjes. Zijn vriendjes besluiten hem op een dag te verrassen met een speurtocht. Hij mag op zoek naar een schat! Dat vind Emèl ontzettend leuk, maar tegelijk ook erg spannend. Hij weet namelijk niet wat er gaat gebeuren.

Boekentip! Het kleine egeltje is overprikkeld

Zijn stekels worden steeds voller en blijven staan

Hij gaat samen met zijn vrienden Konijn en Muis op pad. Hij moet allemaal opdrachten doen en gedurende de dag worden zijn stekels steeds voller met blaadjes, besjes en beukennootjes. Hij draagt ze allemaal met zich mee. Hij heeft het alleen zelf niet door. Hij is veel te druk met de speurtocht en de schat die aan het einde te vinden is.

Aan het eind van de dag is kleine egeltje Emèl zo moe

Nadat Emèl weer thuis is is hij heel erg moe. Hij is ook ineens boos geworden op zijn moeder. Hij was niet echt boos op zijn moeder, maar zijn hoofd zat gewoon vol. Hij begrijpt maar niet waarom hij zo moe en boos is. Hij maakt zich vooral zorgen of de blaadjes, besjes en beukennootjes ooit van zijn stekels af zullen gaan. Samen met zijn moeder gaan ze naar oplossingen zoeken. Wat helpt om weer slappe stekels te krijgen.

Boekentip! Het kleine egeltje is overprikkeld

Napraten met Dylan

Aan het eind van het boekje staan allemaal vragen die je samen met jouw kind kan doornemen. Dit is een mooie manier om over overprikkeling te praten. Dylan zelf wilde graag praten over het verhaal, want dat had best wel indruk gemaakt op hem. Vooral hoe het kan dat de stekels zo hard werden. Hij vond het ook zielig dat de besjes, blaadjes en beukennootjes aan de stekels van kleine egeltje bleven vastzitten. Door uit te leggen hoe dat allemaal kon vond Dylan veel herkenning.

Wat wij van het boek vinden

Wij vinden het een erg leuk boek. Het riep bij Dylan veel herkenning op. Hij begreep nu ook waarom hij na een lange dag school en spelen bij een vriendje zo moe is. Dat dat helemaal niet erg is, maar dat je mag kijken hoe je dan kan ontprikkelen.

We hebben het er al een paar keer bij gepakt als Dylan druk deed. Vooral dat volle hoofd heeft nu een beeld bij hem. Hij noemt het de stekels vol troep in plaats van een vol hoofd.

De vragen achterin het boek zijn erg handig. Zo heb je een leidraad voor een gesprek. Voor Dylan waren de vragen nog teveel grote mensen taal, zoals hij dat zelf noemt. We hebben er onze eigen draai aangegeven.

Er zitten ook kleurplaten bij. Zo kan je op een leuke en ontspannen manier samen het verhaal doornemen. Moet je kind wel van kleuren houden. 😉

Ook het boek kopen?

Ben jij na deze review enthousiast geworden over het boek? Wil jij ook graag het boek kopen? Hij is te koop via bol.com. Om het je makkelijk te maken, kan je hem ook hier bestellen. Op deze manier sponsor je Enjoy HSP ook nog een beetje. Je betaald niks extra’s voor het boek.

Wil je op de hoogte blijven van onze ervaringsverhalen, reviews van boeken gerelateerd aan hsp abonneer je op mijn nieuwsbrief en krijg direct een mailtje als er een nieuwe blog online is.

Wil ook jij graag orde binnen jouw HSP-gezin? Na de Rust binnen jouw HSP-gezin training weet jij precies wat je moet doen bij overprikkeling bij jouzelf of jouw kind, maar beter nog hoe je het kan voorkomen! Voor meer informatie klik hier.