Boekentip Hoogsensitief ouderschap

Boekentip! Hoogsensitief ouderschap

Ik had al veel goede verhalen gehoord over het boek Hoogsensitief ouderschap van Bieke Geenen. Ik was er erg nieuwsgierig naar geworden. Kijken hoe zij het hoogsensitief ouderschap ervaart. Ik heb het boek gekocht en ben het gaan lezen. Nieuwsgierig wat ik van het boek vond? Lees dan snel verder.

Waar gaat het boek “Hoogsensitief ouderschap” over?

Het boek gaat over hoogsensitief ouderschap. Bieke Geenen schrijft vanuit haar eigen ervaring en de ervaringen vanuit haar praktijk. Ze miste een boek die haar vertelt hoe ze als hoogsensitieve ouder ook goed voor haarzelf kan blijven zorgen. Dat is de reden dat ze dit boek is gaan schrijven.

De 9 trippers van het ouderschap volgens Bieke

Dan is toch de 2e lockdown een feit!

Bieke heeft het boek in 9 triggers verdeeld. Een trigger is een hoofdstuk en ook een negatieve ervaring. De trigger kost je eigenlijk energie, zoals conflicten, overprikkeling, kritiek, onbegrip of stress. Elke trigger bevat weer handvatten. Een handvat is een tip om er voor te zorgen dat het je minder energie gaat kosten. Op deze manier ga je HSP niet meer als last zien, maar wordt het steeds meer een kracht binnen het ouderschap.

Tips uit het boek hebben we uitgeprobeerd

We hebben een aantal handvatten die ze gaf geprobeerd, maar niet alles werkt. Dat geeft ze ook in het begin van het boek aan. Niet alles zal voor jou van toepassing zijn. Dat klopte ook.

Tip over schermtijd was voor ons waardevol

De tip die voor ons erg waardevol was van de schermtijd. We hebben het een beetje aangepast naar onze situatie, maar in grote lijnen werkt het wel. We hebben nu kaartjes gemaakt die Dylan kan inzetten als hij op de tablet wil. Zo is het voor hem ook een stuk duidelijker hoe lang en hoe vaak hij op de tablet mag. We zetten dan een kookwekker. Mocht hij tussendoor naar bijvoorbeeld de wc moeten, dan stoppen we even de tijd. Zo kan hij echt 15 minuten op de tablet. Dat vond hij het eerlijkste. Daar geven wij hem groot gelijk in.

De of..of..-regel werkte niet voor ons

De regel of.. of… werkte bij ons niet. Dat vond Dylan erg verwarrend. We hebben er oorzaak gevolg van gemaakt. “Als je nu niet gaat omkleden, dan kom je te laat op school.” Dat werkte beter voor hem.

Wat ik van het boek vind

Dit gaat een topdag worden! Energie

Ik vind het een erg fijn boek om te lezen. Erg laagdrempelig en je leest het daardoor zo weg. Ze schrijft vanuit haar eigen ervaring en daardoor heb je al snel een klik. Ik vind het ook erg fijn dat ze steeds benadrukt dat je er uit mag halen wat voor jou werkt. Dat ervaring ik ook vaak in mijn praktijk. Veel hoogsensitieve ouders gaan zich vergelijking met de tips die in boeken of op internet staan, maar dat hoeft natuurlijk niet voor jouw kind te werken. Elke HSP is uniek. Zo werkte een aantal tips die ze gaf ook niet voor ons.

Ook het boek Hoogsensitief ouderschap kopen?

Ben jij na deze review enthousiast geworden over het boek? Wil jij ook graag het boek kopen? Hij is te koop via bol.com. Om het je makkelijk te maken, kan je hem ook hier bestellen. Op deze manier sponsor je Enjoy HSP ook nog een beetje. Je betaald niks extra’s voor het boek.

Wil je op deze blog reageren, dan kan dat natuurlijk door een berichtje hieronder achter te laten, te mailen of via Instagram een berichtje te sturen.

Wil ook jij graag in actie komen en met jezelf aan de slag? Kijken wat voor jouw specifieke situatie het beste werkt, zodat je ook die vrijheid gaat ervaren zoals ik die ervaar? Dat HSP een kracht gaat worden i.p.v. een last. Vraag gratis het Enjoy-gesprek aan. Voor meer informatie en om je gratis aan te melden klik hier.