Boekentip! Prikkels bijten niet! van Saskia Klaaysen
Tijdens mijn zoektocht binnen HSP(High Sensitive Person) kon ik me steeds niet echt vinden in het type HSP, maar ook niet in het type HSS (High Sensation Seeker). Ik hield en hou wel van uitdagingen, maar niet van die waaghalzerige uitdagingen zoals uit een vliegtuig springen.
Als er teveel sleur in mijn leven komt, dan ga ik me zo ellendig voelen. Ik had juist gelezen dat structuur en regelmaat goed is voor HSP, maar waarom ga ik me ellendig voelen bij teveel regelmaat?
Op aanraden van een vriendin ben ik Prikkels bijten niet van Saskia Klaaysen gaan lezen.
Het verschil tussen HSP en HSS
Het verschil tussen HSP en HSS is vooral ben je prikkelmijdend of prikkelzoekend. Als HSS is het echt met 1 voet op het gas en de andere voet op de rem. Als je prikkelmijdend bent dan weeg je alle opties goed af. Je bedenkt wat de voor- en nadelen zijn. Zodra je een goede afweging kan maken ga je pas in actie.
HSS zijn juist prikkelzoekend. Je komt eerder in actie en neemt het op de koop toe dat je nog niet precies weet wat de voor- en nadelen zijn. Dat herken ik zelf ontzettend. Als ik iets echt heel graag wil, dan ga ik altijd meteen in actie. Pas later bedenk ik me of het wel slim is. Zo heb ik al heel vaak dingen gekocht en later gedacht wat moet ik hier nou eigenlijk mee.
Het verschil tussen introvert en extravert
Voor mij was de grote eye-opener het verschil tussen introvert en extravert. Dit is de manier hoe jij oplaadt. Als je introvert bent, dan laadt jouw batterij op als je alleen bent, dus als je lekker in het bos gaat lopen. Of een boekje gaat lezen. In ieder geval als je iets alleen gaat doen.
Ben je extravert dan laad je juist op als je onder de mensen bent. Je krijgt juist energie als je in een grote groep bent. Dingen samen doet met mensen. Hier laat je van op.
Mijn beeld van HSS klopt niet
Bij HSS had ik altijd het beeld dat zijn personen die altijd uitdaging nodig hebben. Die moeten onder de mensen zijn. Die springen van rotsen af en uit vliegtuigen. Nee, dat was ik niet. Ik hou er veel meer van om lekker rustig op een bank te zitten. Van reizen hou ik ontzetten en dan het liefste elke keer naar een andere plek. Anders ga ik me vervelen, maar ja dat zijn natuurlijk geen kenmerken van HSS. Dat dacht ik tenminste. Tot ik het boek ging lezen. Wat was dat een herkenning.
Onder- en overprikkeling
Met overprikkeling was ik wel bekend, want in het begin ging ik echt zo vaak over mijn grenzen heen. Gelukkig herkenning ik nu steeds snelle als ik overprikkelt ben. Soms weet ik van te voren dat ik overprikkelt ga raken en plan dan extra rust er om heen.
Ik lees ook veel over overprikkeling, maar erg weinig over onderprikkeling. In eerste instantie wist ik niet eens dat dat bestond. Toen ik het voor de eerste keer hoorde begreep ik het niet helemaal. Kon je dan ook onderprikkeld raken? Wat zijn dan de kenmerken van onderprikkeling? Dat waren echt de eerste paar verbaasde vragen die ik had. Bij Dylan herkende ik al vrij snel dat hij onderprikkeld was. Zo wordt hij dan juist heel erg vervelend en gaat dingen doen die niet mogen. Hij weet best dat dat niet mag, maar uit verveling gaat hij het doen.
Door onderprikkeling kan je ook erg moe raken en je lamlendig voelen
Door onderprikkeling kan je ook erg moe raken en je lamlendig voelen. Dan is niet je hoofd helemaal vol, maar je voelt je gewoon moe en vutloos. Je hebt helemaal nergens zin in. Dat herkende ik weer enorm in bijvoorbeeld mijn banen in loondienst. Ik ga er altijd met goede moed tegenaan, maar na een paar jaar ben ik het zat. Dan is de uitdaging weg en ga ik me vervelen. Ik ben dus lekker onderprikkeld. Dat kan ook zorgen voor een bore-out. Veel mensen denken dat ze een burn-out hebben, maar dan blijkt achteraf dat ze een bore-out hebben gehad.
Wat vond ik zelf van het boek
Ik heb zoveel herkenning gevonden in het boek. Ik weet nu dat ik een introverte HSS ben. Ik hou van uitdaging, maar laad op door alleen te zijn. Voor mij zijn uitdagingen niet in extreme sporten, maar wel in het reizen naar verre landen. Ook alleen naar bijeenkomsten gaan en ergens voor meer dan de volle 100% voor gaan.
Het boek is fijn geschreven en door de onderzoeken die ze heeft gedaan ook goed onderbouwd.
Mocht je hetzelfde hebben als ik. Je niet helemaal kunnen vinden in het type HSP, ga dan zeker eens dit boek lezen. Misschien vallen er dan een heleboel kwartjes. Dat was bij mij zeker het geval.