De gevoelige neus van onze zoon, geuren

De gevoelige neus van onze zoon!

“Ik ga echt niet uit dat glas drinken. Die stinkt!” Dylan moest in het begin heel erg wennen aan drinken uit een glas. We hebben gezocht naar glazen die hij niet vond stinken. Hoe kan het toch dat hij en andere gevoelige kinderen zulke gevoelige neuzen hebben? Dat geuren al snel teveel zijn?

Gevoelige neus

Die gevoelige neus van onze zoon kan soms echt wel een dingetje zijn. Soms merk ik dat het me nog irriteert. Wat is toch de reden dat hij niet gewoon uit dat glas kan drinken? Of gewoon zijn kleren aan trekt? Zonder dat het een strijd hoeft te zijn? Als ik die irritatie bij mezelf merk ga ik altijd even eerst bij  mezelf na hoe dat kan. Vaak komt het doordat ik snel wil eten of snel de kleren aan wil trekken. Dat ik even was vergeten dat hij zo’n gevoelige neus heeft. Als ik deze irritatie bij mezelf heb erkent, toon ik begrip richting Dylan door te zeggen dat ik begrijp dat hij het vind stinken. Dan is er ook meteen ruimte om samen naar een oplossing te gaan zoeken.

Brein en geur

De gevoelige neus van onze zoon, geuren

Maar hoe komt het nou eigenlijk dat gevoelige kinderen zo’n gevoelige neus hebben? Dat komt doordat het centrum om geur te herkennen ligt pal naast ons centrum om herinneringen op te slaan. De geur komt ongefilterd de hersenen binnen, dus de geur is al snel te veel. Dat is de reden dat je bijna altijd een herinnering aan een geur plakt. Is de geur onbekend dan zal jouw kind al snel zeggen dat ze het vinden stinken.

Kijk op welke geuren jouw kind(eren) overprikkeld

De gevoelige neus van onze zoon, geuren

Als je weet op welke geuren jouw kind(eren) overprikkeld kan je er ook makkelijker voor zorgen dat ze weer ontprikkelen. Ga samen met ze op ontdekkingstocht. Het is heel erg leuk om in potjes bepaalde dingen te doen, zoals bijvoorbeeld hagelslag of pindakaas, laat ze blind ruiken. Kijk wat ze er van vinden.

Mocht je kind het heel erg vinden stinken, dan weet je dus dat ze daar niet tegen kunnen. Zo weet ik dat ik heel erg overprikkeling als er teveel deo of luchtverfrisser wordt gespoten. Ook kan ik er niet tegen als ik elke dag een ander parfum op doe. Hier hou ik nu dus rekening mee om niet al ’s morgens overprikkeld te zijn door niet elke dag een ander parfum op te doen.

Hoe kan je ontprikkelen?

Als je merkt dat een geur je teveel wordt en dat je dus overprikkeld raakt zijn er een aantal manieren om snel weer te ontprikkelen. Zo kan je aan je hand ruiken. De geur van jouw hand neutraliseert heel snel jouw geur in jouw neus. Dat doen de mensen die werken in een parfumfabriek ook.😉Verder kan je ook aan iets vertrouwd gaan ruiken. Of als dat kan weg te lopen, zodat je de geur niet meer ruikt.

Zet geuren in als ondersteuning

De gevoelige neus van onze zoon, geuren

Je kan natuurlijk ook gebruik maken van geuren. Door de geur in te zetten om mooie herinneringen te maken, maar ook bij spannende situaties. Zo vind ik het heel erg stinken bij de dokter. Om te zorgen dat ik niet overprikkel raak doe ik een beetje van lavendelolie op een kledingstuk en ruik daaraan. Op deze manier heb ik geen last van de nare geur en denk ik ook aan mooie herinneringen. Lavendel doet me denken aan de vakanties in Frankrijk.

Als je erkend dat sommige geuren jouw kind(eren) niet helpen, maar andere geuren weer wel, zal je merken dat je dat een hoop irritatie scheelt. Bovendien raken jullie dan veel minder snel overprikkeld!

De volgende blogs zijn ook interessant om te lezen:
Nieuwe truien ruiken niet lekker. Die stinken!
Waarom wij toch zoveel vinden stinken