Huisregels, zo gaan jouw kinderen zich eraan houden
Zo in de laatste week van de vakantie maken we altijd samen met Dylan afspraken voor in het nieuwe schooljaar. We stellen onze huisregels bij.
Ze hebben in de zomervakantie vaak een grote ontwikkeling door gemaakt
In de zomervakantie maken veel kinderen grote ontwikkelingen door. Misschien heb je zelf ook wel gemerkt dat ze ineens een stuk zelfstandiger zijn geworden. Wij merken dat wel altijd aan Dylan. Zo wil hij nu ineens alleen aankleden en hoef ik er niet meer bij te zijn. Dat is wel een stuk makkelijker voor mij. ????
Dit geldt ook voor de kerstvakantie
Dat is de reden dat wij 2x per jaar onze huisregels aanpassen. We doen dit aan het einde van de zomervakantie en aan het einde van de kerstvakantie, omdat ze dan ook vaak weer groeien qua ontwikkeling.
Betrek je kind bij het maken van de huisregels
We betrekken Dylan ook echt bij de afspraken, zodat hij door heeft dat hij de verantwoordelijkheid krijgt. Veel HSK’s willen graag zelf de dingen bepalen en hebben grote behoefte aan autonomie. Door ze bij de afspraken te betrekken weten ze ook dat er naar ze wordt geluisterd. Dat ze echt zelf verantwoordelijk zijn voor het naleven van de huisregels.
Vraag bij elke regel goed door
Bij het opstellen van de afspraken vragen we ook door bij elke regel, zodat hij goed ziet wat de oorzaken en gevolgen zijn. Dat hij weet wat de regel precies inhoudt, dus niet dat er aannames worden gedaan. Het is op deze manier ook voor iedereen duidelijk wat er met de regel wordt bedoelt.
“Mam, je praat met volle mond. Op de gang!”
Huisregels geldt voor iedereen
Dat zorgt soms wel voor hele leuke momenten. Zo hebben we als huisregel dat we niet met volle mond mogen praten. Ik kan je vertellen dat het soms best wel lastig is om niet met volle mond te praten. Dylan heeft ons dus al een paar keer op de gang gestuurd, omdat we ons niet aan de regels hielden. De grootste lol had hij toen. Op deze manier zag hij wel dat het geen regels zijn die alleen voor hem gelden, maar voor ons allemaal. Zo ziet hij geen onrecht en hebben we daar geen strijd over.
Op deze manier zien de HSK’s het niet als straf
Door het samen opstellen van de afspraken zien de HSK’s het niet als straf. Straf is namelijk eenzijdig en daar hebben ze geen invloed op. Dan zullen ze zich niet snel aan de regels gaan houden. Hun grote rechtvaardigheidsgevoel komt dan naar boven. Het is namelijk onterecht dat zij iets niet mogen en wij als ouder wel.
Als je samen de regels met ze doorneemt en er over hebt zien ze ook dat het geen straf is, maar een consequentie. Je hebt je namelijk niet aan de afspraken gehouden, dus dan moet je zelf de gevolgen onder ogen zien.
Wij stellen maximaal 9 regels op
Zorg er verder ook voor dat je niet teveel regels opstelt. Wij zorgen altijd dat we maximaal 9 regels hebben. Iedereen mag er 3 inbrengen.
Als je namelijk teveel regels opstelt, dan wordt het ook onoverzichtelijk. Dan weten ze op een gegeven moment ook niet meer welke regels er nu zijn.
Maak het visueel voor jouw kind
Ten slotte maak het visueel voor jouw kind. HSK’s zijn visueel ingesteld. Dit houdt in dat ze denken in beelden. Als je veel tegen ze praat, dan haken ze al heel snel af. Als je dus de huisregels als plaatjes opstelt, dan zullen ze de huisregels veel beter onthouden. Bij alleen maar worden kunnen ze namelijk niet zo makkelijk een beeld bedenken. Of ze zijn al afgeleid, omdat ze aan iets anders denken.