Kijk mama, wat ik voor moois heb gemaakt, luisteren

Kijk mama, wat ik voor moois heb gemaakt!

“Kijk mama, wat ik voor moois heb gemaakt.” “Ja heel mooi, geef ik als antwoord zonder ook maar te hebben gekeken en te hebben geluisterd wat hij eigenlijk zegt. “MAMA, JE KIJKT HELEMAAL NIET EENS”, schreeuwt Dylan boos. Oeps betrapt! Soms is het echt lastig om goed te luisteren.

Je hebt maar heel weinig echte aandacht voor je kind

Wist je dat je eigenlijk maar heel weinig echte aandacht voor je kind hebt? En met echte aandacht bedoel ik dat je je door niks laat afleiden en echt luistert naar je kind.

Luisteren en op mijn mobiel kon

Vroeger dacht ik dat ik wel kon luisteren en op mijn mobiel of net doen alsof ik luister. Helaas heeft Dylan dat toch allemaal heel snel door en gaat dan negatief de aandacht vragen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Minimaal 5 minuten echte aandacht per dag voor je kind

Als je per dag minimaal 5 minuten echte aandacht aan je kind geeft, zal je al merken dat hij veel minder jou aandacht trekt.

5 verschillende luisterniveaus

Er zijn 5 verschillende niveaus van luisteren. Ik zal ze hieronder toelichten. Zo wordt het voor je duidelijk wat ik bedoel met echte aandacht voor je kind te hebben.

Niveau 1: niet luisteren

Bij niet luistert stel je een vraag, maar je gaat meteen wat anders doen. Je zal dan waarschijnlijk niet weten wat het antwoord op je vraag zal zijn, omdat degene niet heeft geantwoord.
Als Dylan maar door blijft praten, dan ga ik wel eens verder met mijn eigen ding. Zeker als wat Dylan zegt niet belangrijk is en ontzettend langdradig wordt.

Niveau 2: Net doen alsof je luistert

Dylan zit enthousiast te vertellen over school en ondertussen zit ik op mijn telefoon. Zeg soms wel “ja, leuk”, maar eigenlijk luister ik niet. Opeens zie ik dat Dylan maar is gaan spelen. Oeps dat was niet zo handig van mij.
Als je dit vaak doet zul je zien dat je kind hetzelfde gaat doen en ook niet meer echt luistert naar jou of een uitleg. Bijvoorbeeld als je iets zegt tegen je kind en je vraagt of hij het geeft begrepen. Ze geven dan aan dat ze het hebben begrepen, maar als je doorvraagt weten ze helemaal niet waar ze ja op hebben gezegd.
Door zelf het goede voorbeeld te geven en niet net te doen alsof je luistert, leert je kind ook om niet zo maar Ja te zeggen zonder goed te luisteren.

Niveau 3: Selectief luisteren

Dit is als jij het verhaal van iemand overneemt. Dit deed ik vroeger ook vrij snel. Dan begon iemand te vertellen en dan had ik dat ook meegemaakt en hop daar nam ik het gesprek over.
Tot ik me er bewust van werd. Niks is zo irritant als je over je weekend vertelt en je collega neemt het gesprek ineens over.
Vaak komen mensen alleen maar even stoom afblazen en hebben ze geen behoefte dat iemand ook antwoord geeft. Gewoon luisteren en niks zeggen is dan al voldoende.

Niveau 4: Aandachtig luisteren

Als je aandachtig luistert neem je echt de tijd om te luisteren naar je gesprekspartner. Met je volle aandacht op het gesprek en verder nergens anders op. Je stelt dan ook vaak allemaal vragen aan je gesprekspartner.
Je luistert vol nieuwsgierigheid naar je gesprekspartner en laat je eigen emoties niet overheersen.
Dylan vertelt enthousiast over school en ik stel hem allemaal vragen over hoe het was op school. Ik geef hem mijn volledige aandacht.

Soms is de ander nog niet klaar om te vertellen

Soms is de ander nog niet klaar om te vertellen, dat merk je alleen als je aandachtig luistert. Als je dat niet doet kan je vaak doorzeuren en trekken wat er nou is. Dit kan weer irritaties bij je gesprekspartner opleveren en zo komen vaak de ruzies.
Of wat ik mijn man vaak hoorde zeggen. Dat is weer types iets voor vrouwen om door te blijven zeuren.
Als mijn man terugkomt van zijn vrijwilligerswerk heeft hij altijd even tijd voor zichzelf nodig. Als ik dan ga vragen hoe zijn dag is zal dat altijd irritaties opleveren, omdat ik niet aandachtig heb geluisterd en blijf doorzeuren.

Niveau 5: Empathisch luisteren

Als je vanuit je intuïtie luistert, dus met je hart luister je naar je gesprekspartner. Dat is dat bekende onderbuikgevoel als je met iemand zit te praten en de woorden kloppen niet met wat je onderbuikgevoel je zegt. Dan ben je empathisch aan het luisteren.
Je collega zegt dat het goed gaat, maar je voelt dat dat niet zo is en vraagt door. Dan ben je met je intuïtie aan het luisteren.

Hoogsensitieve kinderen en volwassen voelen het haarfijn aan

Weet dat veel hoogsensitieve kinderen en volwassen haarfijn door hebben wanneer je echt luistert en aandacht hebt voor ze. Vandaar dat het vooral voor je kind erg belangrijk is, al is het maar 5 minuten per dag, dat je echte aandacht aan ze geeft. Ga rustig op de bank of bij je kind zitten en luister wat ze te vertellen hebben.

CTA Enjoy-gesprek gezin