Mam, hij doet iets wat niet mag!
Dylan is samen met zijn vriendje aan het spelen. Zijn vriendje gooit speelgoed van de trap en dat mag niet bij ons. In de ogen van Dylan is dit echt onrecht! Dylan heeft dit aangegeven bij zijn vriendje. Zijn vriendje biedt zijn excuses aan, maar dat is voor Dylan niet voldoende. Hij moet het ook nog even aan ons melden.
Veel HSK’s kunnen niet tegen onrecht
Dat Dylan dit bij mij komt melden heeft te maken met zijn rechtvaardigheidsgevoel. Iets wat veel Hoogsensitieve kinderen (HSK’s) hebben. Ze kunnen echt niet tegen onrecht. Dit komt omdat ze zich bewuster zijn van meer subtiele details, daardoor hebben ze het sneller in de gaten wanneer iemand iets doet wat niet mag. Ook door de intense beleving, komt de ongelijkheid diep binnen. Dit alles veroorzaakt die enorme drang naar rechtvaardigheid.
Ik irriteerde me mateloos aan zijn klikspaan-gedrag en zag de onrecht niet
In het begin vond ik echt dat Dylan een klikspaan was en irriteerde ik mij er mateloos aan. Hij kon echt zo boos worden en kinderen erop aanspreken.
Soms schaamde ik me ook gewoon als er weer een moeder naar me toe kwam en zei dat Dylan wel iets minder bijdehand mocht doen. Het is natuurlijk ook niet leuk als een 3-jarig kind jou komt vertellen dat jouw kind niet naar de juf heeft geluisterd, maar ja het rechtsvaardigheidsgevoel is echt enorm groot bij HSK’s.
De juffen vonden het wel makkelijk
Bij de evaluatie van de peuterspeelzaal kwam ook het rechtvaardigheidsgevoel van Dylan ter spraken. De leidsters vonden dat eigenlijk wel erg makkelijk dat Dylan kwam melden als een kindje wat deed wat niet mocht.
Bij een van de eerste gesprekken op de basisschool kwamen we ook al weer vrij snel op het rechtvaardigheidsgevoel. Ook hier vonden de juffen het erg makkelijk en maakte er dankbaar gebruik van.
Door het wegwuiven zullen ze nog bozer worden
Doordat HSK’s alles eerder en intenser ervaren, kunnen ze ook eerder en intenser overstuur raken van onrechtvaardigheid. Juist deze combi kan in de ogen van ouders lijken alsof ze “overdrijven” en gaan het wegwuiven of zoals ik vaak, raak je geïrriteerd.
Juist door het wegwuiven zul je zien dat ze dan nog bozer zullen worden. Ik zag dat bij Dylan echt enorm. Als ik het niet serieus neem, dan kan hij echt zo woedend zijn.
Ze voelen zich niet gehoord
Ik begrijp alleen nu dat het niet handig is om zijn rechtvaardigheidsgevoel te negeren. Het effect is namelijk dat ze zich niet gehoord voelen. Dit kan toch ongewenste emoties leiden, zoals bij een HSK met sterke wil tot woede-uitbarstingen. Verder helpt het ook niet bij het omgaan met gevoelens van onrecht.
HSK’s mogen leren omgaan met hun gevoelens van onrecht
Het leren omgaan met gevoelens van onrecht leren ze natuurlijk niet van de ene dag op de andere dag. Dat heeft echt tijd nodig en is natuurlijk ook niet makkelijk. Ik maak me er soms ook nog weleens schuldig aan. Dan spreek ik een wildvreemde in de winkel aan, omdat ze iets doen wat niet mag. Dat is natuurlijk niet altijd zo handig als ik de verhalen in de krant lees.
Door herkennen en erkennen leren ze omgaan met hun rechtvaardigheidsgevoel
Door het gedrag van je kind te herkennen en daarna erkenning te geven aan het gevoel van onrecht zorgt ervaar dat je HSK zich gezien en gehoord voelt. Ze kunnen de emotie dan loslaten en weer verder gaan.
Óók als het dan toch niet krijgt wat het wil. Op deze manier leren ze omgaan met hun sterke rechtvaardigheidsgevoel.
We bedanken hem voor zijn oplettendheid
Nu bedanken wij ook altijd Dylan als hij komt melden als er onrecht is, maar we zeggen tegelijk ook dat hij lekker mag spelen. Wij zullen beter gaan opletten.
Dit is ook wat we hebben doorgesproken met de juffen. Zij benaderen nu ook Dylan op deze manier. Ze begrepen inderdaad wel dat andere kinderen hem misschien als klikspaan konden zien en ook dat Dylan mag leren om gaan met zijn rechtvaardigheidsgevoel.
Wil ook jij graag orde binnen jouw HSP-gezin? Na de Rust binnen jouw HSP-gezin training weet jij precies wat je moet doen bij overprikkeling bij jouzelf of jouw kind, maar beter nog hoe je het kan voorkomen! Voor meer informatie klik hier.