Sinterklaas, hoe hou je het gezellig

Sinterklaas, hoe hou je het gezellig!

Wat hou ik toch ontzettend van de decembermaand. Heerlijk die gezelligheid rond Sinterklaas en kerst. Het is ook een enorme feestmaand bij ons. Ik ben zelf kort na Sinterklaas jarig, iets wat ik vroeger echt niet leuk vond. Voor mijn gevoel kreeg ik altijd veel minder pakjes met pakjesavond dan mijn zussen. ????

Gevoelige kinderen zullen stuiteren rond Sinterklaas

Het is een hele leuke periode rond Sinterklaas. Voor gevoelige kinderen is het vaak spannend en leuk tegelijk. Vaak is het meer spannend dan leuk. Hierdoor gaat jouw kind misschien wel stuitergedrag vertonen. Dat ze ontzettend druk gaan doen. Het kan ook zijn dat jouw kind juist heel rustig oogt, maar dan kunnen ze van binnen wel stuiteren. Let goed op de signalen die jouw kind geeft.

Om er voor te zorgen dat het ondanks Corona een relaxte periode voor iedereen gaat worden vind je hieronder 5 tips.

Tip 1: Maak een aftelkalender voor Sinterklaas

Sinterklaas, hoe hou je het gezellig

We bereiden Dylan voor op wat er gaat komen met Sinterklaas door een aftelkalender te maken. Op deze manier weet hij precies wat er wanneer komt.

Op deze kalender zetten we o.a. wanneer hij zijn schoen mag zetten. Op welke dag de landelijke intocht is. Als Sinterklaas bij ons aankomt. Wanneer het pakjesavond is. Zo is het voor hem duidelijk wanneer deze momenten zijn en komt hij niet voor verrassingen te staan. Ook zorgt het ervoor dat hij minder onrustig slaapt. Als ze namelijk de schoen mogen zetten, zorgt dat altijd voor extra spanning met slapen. Wij hebben er daarom bewust voor gekozen dat hij maar 1x zijn schoen mag zetten.

Tip 2: Neem je kind serieus vooral tijdens Sinterklaas

Gevoelige kinderen vinden Sinterklaas reuze spannend. Niet alleen met pakjesavond, maar de hele periode erom heen. Er is natuurlijk ook een hoop mysterie rond Sinterklaas en dat maakt angstig. Ook al geven ze aan dat ze het leuk vinden. Ze vinden het vaak toch iets meer spannend, dan leuk. Ze kunnen dan ineens niet meer alleen naar boven durven. Of alleen naar de wc. Niet alleen naar beneden. Misschien kan je zelf ook wel voorbeelden noemen wat ze ineens niet meer durven of kunnen. Dit is echt uit angst. Neem je kind daarin serieus door begrip te tonen. Gevoelige kinderen voelen en ervaren dat echt zo die angst. Samen kan je dan naar een oplossing zoeken.

Tip 3: Laat je kind meebepalen waar ze de schoen mogen zetten

Sinterklaas, hoe hou je het gezellig

Veel gevoelige kinderen vinden het erg angstig dat Sinterklaas en de pieten zomaar in huis kunnen komen. Door samen te gaan kijken waar ze graag hun schoen willen neerzetten, neem je de angst serieus. Vaak komen ze met oplossingen dat ze liever de schoen buiten onder een afdakje willen hebben.

Door deze angst serieus te nemen voelen ze zicht begrepen. Je kan dan samen naar een oplossing gaan zoeken. Leg je de verantwoordelijkheid bij jouw kind. Ze zijn dan ook zelf verantwoordelijk voor hun gedrag. Daar kan je ze dan op aanspreken.

Tip 4: Maak 1x een verlanglijstje voor Sinterklaas

Sinterklaas, hoe hou je het gezellig

Door maar 1x een verlanglijstje te maken zorg je dat er veel minder onrust is bij jouw kind. Als ze dan iets vergeten zijn op te schrijven, kan je heel duidelijk aangeven dat het voor volgend jaar is. Nu is het lijstje al bij Sinterklaas en kan het niet meer aangepast worden. Dit zorgt voor duidelijkheid en ook minder onrust. Hoeven ze niet steeds te denken oh ja vergeten, even op mijn lijstje zetten voor Sinterklaas.

Dylan mag maar 1x zijn schoen zetten en dat is dan ook meteen het moment dat hij zijn verlanglijstje indient bij Sinterklaas. Daarna kan het niet meer aangepast worden. Dat geeft hem enorm veel rust en duidelijkheid.

Tip 5: Bouw extra rust in

Doordat er veel op jouw gevoelige kind af komt is het goed om extra rust in te bouwen. Kijk wat je wel wilt doen, maar vooral ook wat je niet wilt doen. Het zal dit jaar anders gaan dan anders, maar dat wil niet zeggen dat de spanning minder groot is. Jouw kind heeft jou nu echt nodig om stoom te kunnen afblazen. Hou daar rekening mee en plan extra rust in. Voor jezelf, maar ook voor jouw kind.

Ik wens jullie alvast een hele fijne en relaxte Sinterklaastijd. Haal uit de tips wat voor jullie goed werkt. Veer ook mee en wees flexibel. Je kan alles nog zo goed voorbereiden. Er gebeuren altijd onverwachtse dingen. Probeer daar goed op in te spelen.

CTA Enjoy-gesprek gezin