Waarom schrikken hooggevoelige kinderen snel van harde geluiden

Waarom schrikt mijn kind toch zo van harde geluiden?

Heb je dat ook wel eens dat jouw kind uit het niets begint te huilen, omdat er ineens een straaljager overvliegt? Of als jij een harde stem opzet? Vind je ook dat jouw kind wel erg overdreven reageert op jouw harde stem? Dylan kan ook zo reageren als wij een harde stem opzetten. In het begin vonden we dat heel erg die reactie van hem. Kon hij niet gewoon reageren? Nu weten we waar dat vandaan komt. Het belangrijkste vinden wij zelf dat we weten hoe we hem kunnen helpen om minder hard te schrikken van harde geluiden. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder.

Als baby kon Dylan niet tegen het geluid van stofzuigen

Waarom schrikken hooggevoelige kinderen snel van harde geluiden

Al vrij snel na de geboorte hadden we door dat Dylan anders reageerde op geluiden dan we bij andere baby’s zagen. Zo konden we niet stofzuigen als hij in de buurt was. Wilde we dat toch doen, dan moesten we rekening houden met een baby die minstens een uur van slag was. Alle goed bedoelde adviezen van even doorzetten hielpen echt niet. We hadden geen zin om steeds met een krijsend kind te moeten zitten, omdat hij was geschrokken van het harde geluid.

Ook moest het overdag muisstil in huis zijn, anders ging hij echt niet slapen. Hij kon al schrikken van onze stemmen beneden in de woonkamer. Bij iemand anders ging hij ook niet slapen. Dan bleef hij gewoon de hele dag wakker. Zo knap van hem dat hij al op zo’n jonge leeftijd al zo’n sterke eigen wil had. Voor ons was het niet echt handig, want we hadden steeds een overprikkeld kind.

De eerste zomer hebben we bijna niet buiten kunnen zitten

Ik ben echt een buitenmens en ben vrij snel buiten te vinden. Ik zag het al helemaal voor me. Heerlijk in de lente veel buiten lopen achter de wandelwagen. Helaas moest ik dat beeld vrij snel loslaten, want wat bleek. Dylan raakte helemaal overstuur als we buiten waren.

We hebben toen echt Dylan moeten laten wennen aan de geluiden buiten. Hij kon al schrikken van een vogel die over vloog.

Eerst 5 minuten buiten en dat langzaam opvoeren. Tot hij niet meer schrok als er een auto langskwam. Of een krijsende vogel.

Nu nog heeft Dylan in de zomer dat hij liever binnen zit als er veel kabaal buiten is. We laten echt aan hem over of hij naar buiten wil of niet. Hij is ook echt een buitenmens hebben we gezien. Alleen moet er niet teveel kabaal zijn. Dan is hij vrij snel weer binnen.
Gelukkig wonen we dichtbij bos, dus dan gaan we daar vaker naar toe.

Dylan overprikkeld op horen

Waarom schrikken hooggevoelige kinderen snel van harde geluiden

Tijdens mijn ontdekkingstocht binnen HSP kwam ik er al snel achter dat je op verschillende manieren kunt overprikkelen en dat het belangrijk is om te kijken op welk zintuig je overprikkeld. Op deze manier kan je namelijk gerichter zorgen dat je minder snel overprikkeld raak.

Tijdens mijn opleiding van Floor van Lier kwam ik er achter dat Dylan echt overprikkeld op horen. Dat dat dus de reden is dat hij zo fel reageert op harde geluiden. Dat hij kan schrikken van plotseling harde geluiden.

Fases van overprikkeling als je overprikkeld op horen

Tijdens deze opleiding ontdekte ik ook dat er verschillende fases van overprikkeling zijn per zintuig. Zo zijn er 7 fases en hoe eerder je de overprikkeling herkent, hoe minder lang je nodig hebt om te herstellen. Ik heb het overzicht van Floor van Lier wat aangepast naar mijn eigen ervaringen.

 • Fase 1 Waterval
 • Fase 2 Handen op zijn oren
 • Fase 3 Hard praten
 • Fase 4 Overal op willen kauwen
 • Fase 5 Dylan zegt dat we stil moeten zijn
 • Fase 6 Schreeuwen
 • Fase 7 Huilen en in paniek zijn

Ik wil hier nog wel even bij opmerken dat ze niet alle fases eerst hoeven af te lopen. Zo kan Dylan ook vanuit het niets meteen in fase 7 komen door een onverwachts hard geluid waar hij zo van schrikt. Een harde stem is al genoeg voor hem om in paniek te raken.

Tips om te voorkomen dat ze schrikken

De volgende tips heb ik uit ervaring dat dit werkt voor Dylan.

 • Als ik kabaal ga maken, dan geef ik Dylan altijd een koptelefoon. Hij kan zelf bepalen of hij hem op wil zetten of niet
 • Als je je kind wil corrigeren ga dan niet hard praten, maar gebruik een lage stem. Dat is al voldoende om te weten dat ze zich niet aan de regels houden
 • Toon begrip voor het feit dat ze last hebben van het geluid
 • Zoek samen naar een oplossing
 • Zijn ze overprikkeld zorg dan voor stilte of zet een luisterboek op
 • Kijk of een kauwsieraad wat is, zodat ze kunnen ontprikkelen

Nu je weet wat je het beste kan doen als jouw kind overprikkeld op horen kan je hem beter helpen. Op deze manier zorg je ervoor dat hij minder snel overprikkeld raak.

Wil je op deze blog reageren, dan kan dat natuurlijk door een berichtje hieronder achter te laten, te mailen of via Instagram een berichtje te sturen.

Wil je nog meer weten over deze fases en hoe je omgaat met hoogsensitiviteit? In De Rust binnen jouw HSP-gezin Training leer je hier alles over. Voor meer info en om je aan te melden klik hier.