Waarom wij toch zoveel vinden stinken

Waarom wij toch zoveel vinden stinken

 “Bah dat stinkt mama! Doe de deksel erop en ik snap niet dat jij het lust.” Dat is het standaardantwoord die Dylan geeft als ik eiersalade op brood doe. Dat vind hij echt stinken!

Ik moet altijd lachen om zijn theatrale reactie als hij iets vind stinken

Ik moet er dan altijd wel een beetje om lachen hoe hij dan theatraal zijn hand voor zijn mond en neus doet en zich van de tafel afdraait. Zodra ik de deksel er weer op heb, dan is het weer goed.

Waarom wij toch zoveel ruiken

Pindakaas vind ik echt stinken!

Ikzelf heb dat hetzelfde met pindakaas. Wat kan dat stinken zeg!
Daar is Dylan echt dol op, maar dan vooral pindakaas met hagelslag of vlokken. Ik ga dat dus absoluut niet voor hem smeren. Dat mag Jeroen doen.

Daar moet Dylan dan weer om lachen als ik snel de deksel op de pot pindakaas doe, omdat ik anders over mijn nek ga.

Veel HSP’s zijn zich niet bewust van hun gevoelige neus

Veel HSP’s hebben een gevoelige neus. Ze zijn zich er vaak niet van bewust dat ze een gevoelige neus hebben. Ik kwam er pas achter dat mijn neus gevoelig was toen ik zwanger van Dylan was. Ik begon toen echt zo ontzettend goed te ruiken, maar na de zwangerschap ging het niet over.

Zo leg ik het ook altijd uit aan vrouwen die niet begrijpen dat hsp’s een gevoelige neus hebben. Zo’n gevoelige neus als tijdens een zwangerschap, die heeft een HSP altijd.

De neus is echt een onderschatte zintuig

De neus is echt een onderschatte zintuig. Zeker in onze maatschappij, maar toch worden we ongemerkt “gemanipuleerd” via onze neus. Zo zijn er warenhuizen die geur inzetten, zodat mensen meer gaan kopen. Ook veel supermarkten doen dat door het bakken van brood.

De signalen van overprikkeling zijn bij kinderen en volwassenen weer anders

Er zijn verschillende signalen van overprikkeling op geur. Het is bij kinderen weer anders dan bij volwassenen. Als je er op gaat letten, zal je zien dat je veel sneller overprikkelt bent dan je eigenlijk zou denken. Wij hebben ons namelijk aangewend om niet meer zo goed te ruiken.

Overprikkeling bij kinderen

Bij kinderen kan de overprikkeling vrij sterk zijn. Dat zie ik heel erg bij Dylan. Zo kan hij ineens heel erg gaan niezen, kokhalzen, theatraal doen, maar ook boos worden of wegwillen uit de situatie. Dat is dus ook precies wat hij doet bij mijn eiersalade.

Overprikkeling bij volwassenen

Ik adem bijvoorbeeld altijd door mijn mond, maar ben ook snel afgeleid. Ik kan ook door mijn neus gaan praten. Als ik dat ga doen dan weet ik dat ik reageer op een geur. Soms heb ik zelf de geur nog niet door. Ik ga dan vaak bewust ruiken om te kijken waar ik op reageer.

Ik zorg dat ik als één van de eerste op kantoor ben

Zo zorg ik dus nu dat ik als een van de eerste op kantoor ben. Dan hoef ik niet door de walm van deo, parfum of aftershave, voordat ik op mijn plek ben. Ik kon daar altijd spontaan een loopneus van krijgen en niesbuien. Dat scheelt me nu echt al zoveel energie. Zeker nu in deze Coronatijd, dat mensen al snel je aan kijken als je je neus gaat snuiten.

Waarom wij toch zoveel ruiken

“Wat ruiken die zonnebloemen toch lekker”

Het voordeel is het intens genieten van geuren

Het mooie van zo goed kunnen ruiken is ook wel dat je zo intens kan genieten van die heerlijke geuren. We ontdekken dagelijks dingen die een geur hebben en ook lekker ruikt. Die lekkere geuren kan je inzetten op het moment dat je merkt dat je overprikkelt.

Verschillende manieren om te ontprikkelen

Er zijn verschillende dingen die je kan doen om weer te ontprikkelen. Zou kan je aan je hand of kledingstuk ruiken. Zo neutraliseer je je neus. Dit doen de mensen die parfums maken ook, want na 2 geuren is je neus echt verzadigd en kan niks meer ruiken.

Essentiële oliën kan je inzetten

Ook kan je essentiële oliën inzetten. Dit doen wij vooral ’s avonds om rustig te kunnen slapen. Laat je wel goed voorlichten, voordat je essentiële oliën gaat gebruiken. Betrek ook je kind erbij. Een geur die ik lekker vind, vind Dylan bijvoorbeeld niet lekker.

Je kan mooie herinneringen maken met geuren

Je kan jezelf en jouw kind helpen om herinneringen te maken aan lekkere geuren. Zo kan je die lekkere geuren inzetten op het moment dat je ergens bent waar het niet zo lekker ruikt, bijvoorbeeld bij de dokter of de tandarts. Deze herinnering maak je op het moment dat jouw kind zich veilig voelt. Bijvoorbeeld als jij iets leuks doet met jouw kind, dan zet je de lekkere geur in.

Webinar Rust binnen jouw HSP-gezin