Wat volle maan met slecht slapen te maken heeft

Wat volle maan met slecht slapen te maken heeft

“Mam, ik heb zo eng gedroomd!” Huilend staat Dylan naast mijn bed. Zelf begin ik ook weer levendig te dromen. Als ik ’s morgens in de agenda kijk zie ik dat het bijna volle maan is. Dat verklaart dus waarom Dylan en ik slecht slapen. Herken jij dat ook dat eens per maand jouw kinderen slecht slapen? Of dat jij slecht slaapt?

Ik had geen idee van de invloed van de maan

Volle maan, slapen

Ik begreep maar niet waarom we steeds zo slecht sliepen. Toen ik het ging bijhouden wanneer we slecht sliepen, bleek dat steeds ongeveer één week per maand te zijn. Wat was toch de reden dat Dylan één week in de maand zo slecht sliep? Ook merkte ik zelf dat ik levendig ging dromen, maar ook overdag werd ik bijvoorbeeld sneller boos. Hoe kan dat toch?

Pas toen ik een patroon in het slechte slapen begon te zien, ben ik gaan googlen wat het kon zijn. Ik kwam steeds weer uit op de invloed van volle maan. Had de volle maan echt invloed op ons slaappatroon? Ik kon het haast niet geloven. Tot ik me er in ging verdiepen.

Invloed van de maan

De invloed van de maan die we waarschijnlijk allemaal wel kennen op de aarde is de getijdenwerking, die eb en vloed in zeeën en oceanen veroorzaakt. De maan heeft ook invloed op ons als mens, omdat wij ook voor een groot gedeelte uit water bestaan (50-70%). Het is nog niet wetenschappelijk bewezen dat de maan invloed heeft op ons als mens, maar er zijn wel ontzettend veel bewijzen van. Zo bleek een groep Zwitserse wetenschappers per ongeluk in 2013/2014 te hebben ontdekt dat mensen slechter slapen bij volle maan.

Leven naar de maan

Elke maand is de invloed van de volle maan weer anders. Dat heeft te maken met de stand van de planeten. Het is daarom verstandig om te gaan kijken wanneer jij of jouw kinderen slecht slapen. Op deze manier kan je snel zien of jullie ook last hebben van de volle maan.

Gevoelige mensen en de volle maan

Doordat veel gevoelige mensen de prikkels intensiever ervaren is het helemaal niet gek dat ook de maan invloed heeft op ons. Juist door de volle maan kan je veel emotioneler, moe en sneller overprikkeld zijn. De volle maan versterkt namelijk alles, het heeft effect op je emoties, gedachten en situaties. Vandaar dat je sneller overprikkeld raakt en daardoor moe bent. Dat korte lontje kan je dus gewoon wijten aan de volle maan. Net zo makkelijk.🤣

Voordeel eruit halen

Nu we weten dat de volle maan invloed op ons leven heeft halen wij ons voordeel eruit. Zo irriteer ik me niet meer als Dylan ’s nachts komt, omdat hij niet kan slapen. We hebben gewoon een matras klaar liggen. Heeft hij eng gedroomd, dan kan hij daar lekker verder slapen.

Ook zorgen we dat er overdag nauwelijks naar de tv wordt gekeken of filmpjes gekeken. Op deze manier hoeft hij de beelden niet ook nog ’s nachts te verwerken.

Ten slotte schrijf ik ontzettend veel. Alles wat in mijn hoofd op komt schrijf ik eruit. Hoe ziet mijn dag eruit, hoe slapen wij en ik geef me er aan over. Ben ik moe, oké het is zoals het is. Ik kan me er wel tegen verzetten, maar dat kost me alleen maar meer energie.

Fijne maankalender van Esther van Heerebeek

Esther van Heerebeek heeft een maankalender gemaakt. Ook zij ervaart de kracht van de maan. Deze kalender staat vol met weetjes om in harmonie met de maan te kunnen leven gedurende 2021.

Wil je op de hoogte blijven van onze ervaringsverhalen, reviews van boeken gerelateerd aan hsp abonneer je op mijn nieuwsbrief en krijg direct een mailtje als er een nieuwe blog online is.

Of wil ook jij graag meer rust binnen jouw HSP-gezin? Vraag dan een gratis Enjoy-gesprek aan!