Een zinvol gesprek met de leerkracht hebben

Een zinvol gesprek met de leerkracht hebben

Hopelijk vind de juf me geen zeurouder tijdens het gesprek! Denk ook jij dat vaak als je weer naar de leerkracht gaat?

Binnenkort hebben we het startgesprek met de juf van Dylan. Ik ben erg blij dat er vanuit school een startgesprek is. Zo hoef ik zelf niet een gesprek met de juf aan te vragen voor het begin van het schooljaar.

Is er geen startgesprek, vraag dan zelf een gesprek aan

Mocht er bij jullie op school geen startgesprek zijn, dan zou ik zeker zelf een gesprek aanvragen bij de leerkracht. Vooral om helder te hebben wat je van de leerkracht verwacht. Hoe vind de leerkracht het fijn om te communiceren? Is dat via de app, via de mail of mag je gewoon langskomen. Ik snap heel goed dat het nu door de Corona allemaal even wat anders gaat, maar overleg wel met de leerkracht hoe jullie gaan communiceren het komende schooljaar.

Ik ga er vanuit dat de overdracht niet volledig is geweest

Bij zo’n startgesprek ga ik ervanuit dat de overdracht niet of niet volledig is geweest. Op deze manier voorkom je miscommunicatie en ook irritatie bij jezelf.

Ook al ken je de leerkracht van gezicht of op een andere manier. Het is altijd slim om een gesprek aan te vragen in het belang van jouw kind.

Tijdens het startgesprek check ik wat de juf al weet

Tijdens het startgesprek kijk ik altijd wat er allemaal wel  is overgedragen en wat weet de juf al over Dylan. Zo kan ik de afspraken die zijn gemaakt even checken en vervolgens scherp zetten en dat zal de start een stuk makkelijker maken voor Dylan.

Hoe zorg je ervoor dat je hebt gezegd wat je wilt zeggen tijdens het gesprek

Maar hoe bereiden we ons nou voor op het gesprek met de juf? En hoe doen we dat tijdens het gesprek? Dat we op het einde niet het gevoel hebben dat we tegen een muur heb gepraat. Of dat we niet serieus zijn genomen.

Ik zorg er altijd voor dat ik zonder oordeel het gesprek aan ga. Zo zal er eerder wederzijds respect zijn.

We bepalen ons doel

Jeroen en ik bepalen altijd eerst ons doel. Wat willen wij bereiken als we weer naar buiten lopen. Wat willen we allemaal gaan zeggen tijdens het gesprek. We zorgen natuurlijk wel dat de stap klein is. ????

Zo willen wij graag dat Dylan uitgedaagd gaat worden in de klas.

We betrekken Dylan bij de voorbereidingen

We hebben aan Dylan gevraagd wat hij heel graag zou willen doen in de klas. Hij gaf meteen aan dat hij graag wil gaan rekenen. Dat is iets wat we gaan meenemen in het gesprek.

Is jouw kind ouder en mag het mee met het gesprek. Bespreek dan van te voren wat ze graag willen zeggen. Vaak weten gevoelige kinderen heel goed wat ze willen zeggen, maar als het eenmaal zover is, dan durven ze niet meer. Door het er van te voren over te hebben, kan je jouw kind helpen tijdens het gesprek.

Luister ook naar de visie van de leerkracht

Respect tonen

Het kan zijn dat de leerkracht er heel anders over denkt. Dat kan en mag natuurlijk ook. Jullie hoeven het niet met elkaar eens te zijn. Accepteer dat hij of zij een andere mening heeft. Mocht dat het geval zijn, ga dan wel kijken hoe jullie samen in het belang van jouw kind, er voor kunnen zorgen dat het goed gaat komen met jullie kind.

Zo gaan wij er altijd vanuit dat de leerkracht ook het beste voor heeft met Dylan. Door zonder oordeel te luisteren naar de leerkracht voelen zij zich serieus genomen en zullen eerder bereid zijn om dingen voor jou te gaan doen.

We benoemen altijd gedrag

Als je het namelijk hebt over hoogsensitiviteit en zintuigen dan wordt het vaak al snel zweverig. Sommige leerkrachten hebben er misschien ook nog niet eens van gehoord. Als je dan over hoogsensitiviteit begint haken ze al af en krijg je vaak heel weinig voor elkaar.

Als je vraagt wat ze zien aan gedrag dan begrijpen ze jou een stuk beter. Dat is iets tastbaars. Op deze manier kan je ook gaan kijken wat een leerkracht daadwerkelijk kan gaan doen voor jouw kind. Dan ga je dus niet meer kijken naar het gevolg, maar dan kan je de oorzaak al aanpakken.

We plannen meteen een vervolgafspraak

Tijdens het gesprek hebben we ook acties besproken. Wie gaat wat doen en wanneer. We vinden het dan erg fijn om meteen een vervolgafspraak te maken. Zo kunnen we zien of het goed gaat. Moet er misschien toch nog wat worden aangepast.

In overleg met zijn juf kijken we of dit dagelijks, wekelijks of misschien maandelijks gaat worden. Wat vind zij handig en natuurlijk ook wat vinden wij handig.

Zorg er voor dat er een concrete afspraak staat en niet iets vaags van zien volgende week wel. Dan zul je zien dat jullie het gaan vergeten en dan weet je nog niet of het goed is gegaan.

Heel veel succes met het gesprek!