En we mogen weer thuisonderwijs geven! Yoeppie! of niet?
Deze week mochten we weer beginnen met het geven van thuisonderwijs. Voor de kerstvakantie hebben wij ook al een paar dagen onderwijs gegeven. Gewoon omdat Dylan dat graag wilde, maar het kan heel goed dat jij hebt besloten om het thuisonderwijs uit te stellen tot na de kerstvakantie. Groot gelijk.
Wat in maart als iets éénmaligs leek. Is nu toch weer realiteit geworden. Ik hoop echt dat het niet te lang duurt. De combi van werken en thuisonderwijs vind ik best wel pittig, maar we hebben geleerd van de maart. Hieronder deel ik 5 tips met je die ons enorm hebben geholpen bij het thuisonderwijs.
Tip 1: Doe alleen wat je leuk vind van het thuisonderwijs
Zo vind ik het knutselen totaal niet leuk. Ik heb namelijk altijd ruzie met de lijm. Bij mij wil dat nooit plakken, dus dan ben ik al vrij snel geïrriteerd. Dat is niet echt helpend als je onderwijs moet geven.
Dylan begint knutselen steeds leuker te vinden, maar dan moet het wel binnen zijn interesse liggen. Ik probeer er dan soms ook een draai aan te geven, zodat hij het wel gaat doen en ik het ook leuk vind. Ik benoem dan wel richting Dylan dat als ik geïrriteerd raak, ik er meteen mee stop.
Kijk daarom wat jij leuk vind en voel je irritatie ga het dan vooral niet doen. Dat is namelijk echt niet helpend bij gevoelige kinderen. Zij zullen het dan ook niet willen. Het gevolg is vaak een enorme strijd om aan het huiswerk te gaan.
Tip 2: Maak duidelijke afspraken met jouw kind(eren)
Ga samen met jouw kind(eren) zitten en maak afspraken. Wanneer moet er aan school worden gedaan. Wanneer kunnen ze jou wat vragen en ook wanneer moet er wat af zijn. Merk je dat jouw kind echt weerstand heeft tegen het thuisonderwijs. Overleg dan met de juf of meester wat echt noodzakelijk is. Ga dat dan alleen doen.
Blijf vooral met jouw kind in gesprek om te kijken waarom het geen thuisonderwijs wil hebben. Maak de stap klein genoeg zodat ze het wel gaan doen.
Zo merkte ik dus dat Dylan in maart geen zin had in thuisonderwijs, omdat hij niet wilde kleuren. Ik kan je vertellen dat in de kleutergroepen onwijs veel wordt gekleurd. Bijna alle opdrachten bestonden wel uitkleuren, dus toen was voor mij de uitdaging om de stap zo te maken dat hij wel zou gaan kleuren. Rekenen vindt hij onwijs leuk. Ik ben dat gaan combineren. Ineens wilde hij wel gaan kleuren.
Tip 3: Ga veel naar buiten
Deze tip deel ik waarschijnlijk het meeste, maar het is zo goed om lekker naar buiten te gaan. Zeker nu we veel binnen zitten is het heel goed om even van omgeving te verwisselen en naar buiten te gaan. Zo kan iedereen even weer heerlijk opladen.
Nu we meer op elkaars lip zitten, zal de irritatie ook sneller toenemen. Juist door lekker naar buiten te gaan zorg je dat jullie kunnen ontprikkelen.
Zit dit ook in je schema, zodat je het niet gaat vergeten.
Tip 4: Plan extra me-time in
Juist nu is het erg belangrijk om jezelf niet te vergeten. Het is natuurlijk heel erg makkelijk om er voor iedereen te willen zijn, maar vergeet jezelf vooral niet. Juist door nu een keer extra alleen te gaan lopen. Of heerlijk rustig een kopje thee te drinken, plan je al tijd voor jezelf.
Als je namelijk niet goed voor jezelf zorgt zal je merken dat je er ook minder kan zijn voor je kinderen. Hoe vermoeider jij bent, hoe minder jij kan hebben van jouw kinderen. Jouw grenzen worden dan eerder bereikt en je gaat mopperen. En gevoelige kinderen houden jou een spiegel voor als je niet goed voor jezelf zorgt. Ze zullen dan extra vervelend zijn.
Denk maar aan de instructies in het vliegtuig. Eerst bij jezelf het zuurstofmasker opzetten, voordat je het bij jouw kind op doet. Dat geldt ook bij het opvoeden. Denk eerst aan jezelf en dan pas aan de ander.
Tip 5: Wil het vandaag niet lukken, dan heb je morgen weer een nieuwe dag
Wees lief voor jezelf. Wil vandaag het thuisonderwijs niet lukken, dan is er morgen weer een dag. Je doet wat je kan, maar jij hebt er niet voor geleerd om juf of meester te worden.
Voel je niet verplicht om alles te doen wat de juf of meester vraagt, maar kijk wat lukt. Voel jij je niet goed, ga dan vooral niet iets doen wat je niet leuk vind. Morgen is er weer een nieuwe dag met nieuwe kansen.
Mocht jouw kind te weinig uitdaging halen uit het werk dat school aanbied of ze vinden het gewoon niet leuk. Wij vinden de werkboekjes van Yurls erg leuk. Ook het spelen van Smartgames vind Dylan erg leuk
Ik wens je veel succes met het thuisonderwijs geven. Bedenk alles wat jij doet is mooi mee genomen.