Hoe vergaat het Dylan op school tot nu toe

Hoe vergaat het Dylan op school tot nu toe

Sinds de zomervakantie is Dylan naar groep 2 gegaan, omdat hij een ontwikkelingsvoorsprong heeft. Officieel zou hij nog een keer groep 1 moeten doen, maar dat zagen wij absoluut niet zitten.

In groep 1 was Dylan zichzelf, maar helaas in groep 2 nog steeds niet

Zoveel plezier als hij in groep 1 had. De juffen beschreven hem ook precies zoals wij hem kennen. Zo een moeite heeft hij nu in groep 2. We kunnen er nog niet precies de vinger op leggen wat het is, maar we merken dat hij het niet naar zijn zin heeft. Hij is ontzettend moe en heeft weer veel eczeem.

Hoe vergaat het Dylan op school tot nu toe

De werkjes van Dylan zijn onder zijn niveau

Als hij thuiskomt met werkjes, dan zijn die standaard onder zijn niveau. Hij is erg aan het onderpresteren. Dit is iets wat vaak gebeurt bij gevoelige kinderen en kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. Ze willen niet graag opvallen in de klas.

De juf doet echt haar best

De juf probeert hem te stimuleren, maar zij heeft nog niet genoeg vertrouwen bij Dylan dat Dylan zichzelf laat zien. Vandaar dat we vlak voor de herfstvakantie een gesprek hebben aangevraagd. Natuurlijk willen we ook graag evalueren hoe zij vind dat het gaat.

Dylan vindt dat hij gepest wordt

Net voor de herfstvakantie vertelde Dylan zelfs dat hij vond dat hij gepest werd. Dit was voor mij in eerste instantie schrikken en zeker ook, omdat hij een naam noemde van jongens waar hij gewoon vorige week en deze week na school mee heeft gespeelt.

Ik nam zijn ervaring serieus

Toch heb ik zijn ervaring serieus genomen en hebben we er goed overgepraat. Het is vooral in de belevingswereld van Dylan dat hij vind dat hij wordt uitgelachen. Hij gaat er dan op reageren. Dat is dus precies wat de jongens leuk vinden en gaan dan door. Ik heb samen met Dylan naar een oplossing gezocht, zodat ze hem niet meer gaan uitlachen. Hij kwam zelf met de oplossing om niet meer te reageren op de jongens, want dan gaan ze weg. Dat had hij ook gezien bij andere kinderen.

Gisteren hadden wij het gesprek met de juf

Hoe vergaat het Dylan op school tot nu toe

Gisteren hadden we dus het gesprek met de juf. Ook zij geeft aan dat ze merkt dat Dylan nog niet helemaal zichzelf is. Ze vind het ook lastig om te weten als hij zich verveeld. Of dat het te makkelijk is voor hem. Dylan geeft dit namelijk niet uit zichzelf aan. Daardoor vergeet ze hem ook vaak extra uit te dagen.

Dylan kan zich heel goed aanpassen

Hier waren we al een beetje bang voor, want het klopt dat Dylan zich heel goed kan aanpassen. Je moet echt zijn interesse wekken en dan gaat hij het ook doen. Als hij het gevoel heeft dat hij iets moet doen, dan doet hij het dus echt niet. Dat is typisch iets voor gevoelige kinderen.

Dylan pakt geen uitdagende spelletjes uit de kast, want dat mag niet

Ook had de juf niet door dat Dylan niet zelf een uitdagend spelletje uit de kast durfde te pakken. Dat mag namelijk niet volgens de regels die gelden in de klas in de beleving van Dylan. De juf zal naar een oplossing zoeken, zodat Dylan toch meer de uitdagende spelletjes gaat doen. We hebben expres hier het initiatief bij de juf gelaten. Op deze manier heeft zij het gevoel dat we haar ook respecteren en is het van haar.

We hebben het ook gehad over het pesten

Natuurlijk hebben wij het ook even aangekaart van het pesten. Natuurlijk is het niet echt het pesten, dat hij wordt opgewacht door die jongens. In de beleving van Dylan is het wel pesten en nemen wij het serieus.

Ze schrok hier wel van, want ze had niet door dat het zo werkte in het hoofd van Dylan. Ze ging dit klassikaal bespreken tijdens de kanjertraining. (Kanjertraining is een lesmethode op school die het pesten bespreekbaar maakt en hoopt dat het daardoor niet meer voorkomt)

Op het einde hebben we het besproken met Dylan

Het gesprek met de juf was na schooltijd. Hierdoor was Dylan er ook bij. In eerste instantie zat hij lekker achter de computer. Toen we bijna klaar waren, hebben wij hem erbij gehaald. Vertelt wat we allemaal hebben besproken. Natuurlijk hebben we aan hem gevraagd of hij het er allemaal mee eens was of dat hij een andere oplossing had. Gelukkig was hij dik tevreden.

We hebben een vervolgafspraak gemaakt met de juf

We hebben meteen een vervolgafspraak met de juf gemaakt om de gemaakte afspraken te evalueren. Dan kunnen we meteen kijken of er nog wat moet worden aangepast of niet.

Webinar Rust binnen jouw HSP-gezin