Waarom is mijn kind ziek nu hij weer naar school gaat, overprikkeling

Waarom is mijn kind ziek nu hij weer naar school gaat?

Nu is dan toch echt de eerste schoolweek aangebroken. Hoe goed wij Dylan ook voorbereiden, zo’n eerste schoolweek is het haast niet te voorkomen die overprikkeling.

Dat is ook de reden dat ik vandaag een berichtje heb gestuurd naar de juf van Dylan. Ik had het liever persoonlijk tegen haar gezegd, maar door de Corona-maatregelen hebben ze liever dat je een berichtje naar de leerkracht stuurt. Zo braaf als ik ben, hou ik me daar natuurlijk volledig aan.

Ik stuur een berichtje naar zijn juf

Ik heb haar een berichtje gestuurd, omdat we merken dat Dylan al 2 dagen overprikkelt thuis is gekomen en dan is de kans groot dat hij lichamelijke klachten gaat krijgen. Bij Dylan uit zich dit vaak in eczeem of hij wordt verkouden.
Mocht ze twijfels hebben over zijn gezondheid of ze dan even contact met ons wil opnemen.

Door de overprikkeling krijgen veel gevoelige kinderen fysieke klachten

Veel gevoelige kinderen krijgen een fysieke reactie bij het weer naar school gaan. Vaak zie je dat ze na 2 of 3 dagen overprikkelt te zijn dat ze koorts, hoofd-, buik-, keel-, oorpijn of eczeem krijgen.
De spanning moet er gewoon uit en als ze geen tijd krijgen om op te laden, dan is vaak het gevolg dat ze lichamelijke klachten gaan krijgen. Vaak hebben ze al verschillende signalen van overprikkeling laten zien. Zo kunnen ze op hun tenen lopen, je niet aan willen kijken of dromerig gaan kijken. Dat je geen contact meer met ze kan krijgen. Dit zijn allemaal al signalen van overprikkeling. Als hier niks mee wordt gedaan, dan zal de spanning er op een andere manier uitkomen en dat kan dan door fysiek klachten te krijgen.

Gevoelige kinderen kunnen zich goed aanpassen

HSK’s zijn ontzettend goed in het aanpassen. Zo zullen ze op school ervoor zorgen dat alles harmonieus verloopt. Ze passen zich vaak aan aan de groep, aan de leerkracht, ze willen zich volledige houden aan de nieuwe regels. Ze letten er misschien zelfs ook op dat de kinderen in de klas zich er aan houden. Ze hebben ook een nieuwe plek in de klas gekregen waar ze zich aan aan moeten passen. Kortom ze hebben zich dus de hele tijd aangepast.

“Wil je even je jas opruimen? Vroeg ik alleen maar.
En toen begon hij ineens heel hard te huilen”

Bij jou zijn ze veilig en komt de ontlading van de overprikkeling

Als ze jou dan zien dan komt de ontladen. Ze voelen zich bij jou veilig. Jij begrijpt hoe zij zich voelen en ook zeker waar ze zich veilig kunnen voelen. Dan merken ze ineens hoe vol hun emmer is en dan barst de bom. Van iets heel simpels kunnen ze al ontzettend boos worden. Misschien denk jij dan wel wat is hier toch aan de hand? Nou precies dat dus.

lekker ontprikkelen in het bos. Overprikkelt

Heerlijk ontprikkelen in het bos

Dat is ook de reden dat wij zorgen dat Dylan thuis de tijd krijgt om op te laden, want hij zal echt de eerste week overprikkelt zijn.
Dit doen we door bijvoorbeeld lekker in het bos te gaan lopen. Daar kan hij dan schreeuwen als hij daar behoefte aan heeft. Of gewoon heerlijk genieten van de rust en spelen met alles wat er op ons pad komt.

Als de emotie eruit is is er ruimte voor nieuwe emoties en gaat de overprikkeling weg

Door lekker te schreeuwen of stevig uit te huilen kan alles eruit. Het enige wat jij als ouder maar hoeft te doen is er voor je kind te zijn. Niet meer en niet minder. Je hoeft het niet te snappen, als je alleen al begrip toont vind jouw kind het goed.
Doordat het er mag zijn lucht dat op voor jouw kind en dan is er weer ruimte voor nieuwe emoties.

Zorg ook goed voor jezelf

Je kan er alleen maar voor je kind zijn als je ook zelf zorgt dat je voldoende energie hebt. Als jij niet genoeg energie hebt, dan kan je de emoties van jouw kind ook niet opvangen. Dan zul je zien dat jullie heerlijk gaan schreeuwen tegen elkaar. Of samen gaan huilen. Dat kan natuurlijk ook leuk zijn, als je dat wilt. Het lijkt mij alleen niet zo’n goed idee.
Dit is net zoals ze in het vliegtuig ook altijd zeggen. Zet eerst jouw eigen zuurstofmasker op en dan pas dat van jouw kind.

CTA Enjoy-gesprek gezin