Wat is dat school geven toch zwaar!

Wat is dat school geven toch zwaar!

“Pff, we moeten zoveel doen voor school. Het is echt niet te doen hoor!” “Hoe doet de juf dat toch? Bij mij doet ze niks, maar op school doet ze precies wat de juf zegt. Hoe kan dat toch? En als ik zeg dat het niet voor school is dan doet ze het wel gewoon.

In maart vond ik ook dat we alles moesten doen voor school

In maart had ik precies hetzelfde. Ik vond dat Dylan alles moest doen. Ook de knutselwerkjes. Iets waar ik zelf echt geen zin in had. Ik ben niet zo’n knutselmoeder. Het werd daarom een enorme strijd om het thuisonderwijs te gaan doen. Met als gevolg 3 enorm gefrustreerde mensen, want ik reageerde mijn boosheid op Jeroen af.

Ik bleef mezelf maar vergelijken met de andere moeders

Ik bleef mezelf maar vergelijken met de andere moeders. In de schoolapp kwamen ook de mooiste knutselwerkjes voorbij. Dat voedde mijn irritatie nog meer. Wat is toch de reden dat ik het niet voor elkaar krijg dat Dylan gaat knutselen en die andere moeders wel. We deden heel veel andere dingen, zoals schrijven en rekenen. Dat deden die andere moeders niet, maar dat zag ik niet. Ik zag alleen maar die mooie knutselwerkjes. Het begon me zoveel energie te kosten deze irritatie en dat was het me niet waard.

Ik ben gaan kijken waarom ik me ging vergelijken met de andere moeders

Wat is dat school geven toch zwaar!

Ik ben toen gaan kijken bij mezelf wat gebeurt er toch steeds als we moeten knutselen. Ik heb het opgeschreven. Zo kon ik goed kijken of mijn verwachtingen eigenlijk wel klopte met de werkelijkheid. Wat is de reden dat ik me ging vergelijken met die andere moeders? We zijn allemaal toch verschillend? Ik besloot om het allemaal eens met verwondering te gaan bekijken. Dat hielp, want toen zag ik ineens wat mijn irritatie was. Ik wilde niet knutselen en dat voelde Dylan natuurlijk haarfijn aan met zijn gevoelige voelsprieten. Dat is ook vaak een reden dat gevoelige kinderen niet thuisonderwijs willen doen. Ze merken jouw irritatie en gaan dat overnemen.

Ik ging met juf overleggen wat nodig was om te doen voor school

Wat is dat school geven toch zwaar!

Ik ging mijn verwachting bijstellen. Wat verwachtte de juf eigenlijk van mij? Moet ik wel alles doen? Is het wel haalbaar voor mij om alles te gaan doen?

Ik kwam toen tot de conclusie dat het maken van knutselwerkjes niet haalbaar voor mij was. De juf verlangde dat ook helemaal niet. Ze begreep ook heel goed dat het veel was om school te geven en te werken.

Toen kwam ineens de oplossing voor de knutselwerkjes uit onverwachte hoek

Toen kwam ook ineens de oplossing voor de knutselwerkjes uit onverwachte hoek. Mijn moeder vind knutselen wel leuk. Zij ging het doen met Dylan. Ze gaf haar eigen draai aan de opdrachten, maar dat was goed. Hij deed tenminste wat. Kon ik me richten op de opdrachten die we samen leuk vonden.

Ik kijk nu vol bewondering naar de knutselwerkjes die voorbij komen in de app voor school

Ik vond het toen ook niet meer irritant als ik al de knutselwerkjes in de schoolapp voorbij zag komen. Ik vind het nu juist superknap dat die moeders het geduld hebben om bijvoorbeeld een iglo van suikerklontjes te maken. Dat is ook de consequentie van mijn keuze dragen. Daar hebben veel hoogsensitieve mensen nog best moeite mee. Ik ook in het begin. Ze staan niet voor 100% achter hun keuze. Het gevolg is dat ze gaan twijfelen en piekeren. Nu ik echt bewust een keuze maak, merk ik dat ik veel minder pieker.

Bij deze lockdown pak ik school heel anders aan

Deze lockdown heb ik veel geleerd van maart. Ik heb van tevoren gekeken wat ik wilde en wat haalbaar is. De knutselwerkjes zijn gelukkig een heel stuk minder. Ook geef ik er gewoon mijn eigen draai aan. Zo hebben we niet een iglo van suikerklontjes gemaakt, maar heeft Dylan een kasteel gebouwd van Duplo. Dat vond ik eigenlijk net zo knap. Heerlijk zijn fantasie de vrije loop laten.

Heb jij moeite met het maken van keuzes? Dan is mijn blog Kan jij echt kiezen? interessant om te lezen.

CTA Rust binnen jouw HSP-gezin training Hoogsensitiviteit