Yes! De school gaat weer open!

Yes! De school gaat weer open!

Joepie! Maandag mogen ze weer naar school! Gisteren hebben we definitief te horen gekregen dat vanaf maandag de scholen weer open gaan. Wat een opluchting zeg! Kan ik eindelijk de pet van juf weer afzetten. Hopelijk nu echt definitief. Iets wat ik met liefde doe trouwens die pet van juf afzetten. Laat het lesgeven maar over aan de professionals.

Het zal wel veel worden voor de kinderen om weer naar school te mogen. Misschien wil jouw kind wel helemaal nog niet. Vinden ze het juist wel fijn zo het thuisonderwijs.

Hoe zorg je er nou voor dat de overgang naar school weer soepel verloopt?

We praten nu veel over school

Nu het duidelijk is dat Dylan vanaf maandag naar school mag hebben we het er veel over. Kent hij al zijn klasgenootjes nog. Heeft hij er zin in. Wat wil hij graag gaan doen op school. Dat zijn allemaal vragen die wij met hem doornemen.

Mocht jouw kind angst hebben om naar school te gaan, praat er dan over!

Mocht jouw kind angst hebben. Heb het daar dan ook over. Wat is bijvoorbeeld de reden dat ze niet naar school willen. Neem de angst in ieder geval echt serieus, want alleen zo kan je ervoor zorgen dat jouw kind niet overprikkelt naar school gaat.

We gaan even een kijkje nemen bij school

Vandaag gaan we even naar school toe om te kijken. Even op het schoolplein. Ziet dat er nog hetzelfde uit en weet Dylan nog wel hoe zijn klas eruit ziet. Dit klinkt allemaal misschien heel erg vreemd. Weet dat er veel omgaat in het hoofd van gevoelige kinderen. Ze kunnen zich echt druk maken om dingen waar wij niet aan denken. Om er voor te zorgen dat zij de antwoorden gaan krijgen, zijn we dus met Dylan naar school geweest. Zo weet hij ook weer hoe de route is.

We hebben ons ritme aangepast naar het ritme van school

Yes! De school gaat weer open!

Door de lock-down hadden we ons ritme een beetje aangepast. Als Dylan slecht had geslapen, dan liet ik hem vaak nog even liggen. Kon ik ongestoord alvast wat werken. Heel vaak kwam hij daardoor pas om 8:00 eruit.

We hebben nu met hem afgesproken dat hij er altijd om 6:30 uitgaat. Hij wil namelijk graag met mij ontbijten en altijd nog een poos spelen, voordat hij naar school gaat. Zo kan hij wennen dat hij vanaf maandag echt om 8:15 naar school moet.

Zo hebben we ook zijn bedtijd aangepast

Yes! De school gaat weer open!

’s avonds waren we ook niet altijd even consequent met hoe laat hij naar bed ging. Dat krijg je toch makkelijk als er de volgende dag niks op het programma staat. Zeker in de kleuterklas hoeven ze niet zoveel. Zo was Dylan altijd binnen het uur klaar met zijn schoolwerk en de uitdagende werkjes die ik verzon. Nu het duidelijk is dat hij maandag weer naar school mag zijn we toch weer strenger geworden met zijn bedtijd. Anders is het ’s-morgensvroeg opstaan ook niet zo makkelijk.

Nu het winter is merken we dat hij veel meer slaap nodig heeft. Zo kan hij in de zomer makkelijk om 5:00 wakker zijn en ’s avonds pas tegen 21:00 gaan slapen. Nu trekt hij dat niet. Hij slaapt echt rond 20:00 en is pas rond 7:00 wakker.

Kijk waar jouw kind baat bij heeft

Yes! De school gaat weer open!

We hebben echt bij Dylan gekeken wat voor hem werkt. Elk kind is uniek! Misschien heeft jouw kind geen problemen met het ineens weer naar school gaan. Hoeft er geen ritme aangepast te worden. Of over gepraat te worden. Voel je vooral geen slechte moeder als het anders werkt bij jouw kind. Ik kon me daar ook zo slecht doorvoelen als het bij Dylan even iets anders ging dan bij andere kinderen.

Als je zorgt dat de overgang naar school niet zo groot is. Zal je zien dat ze een stuk minder overprikkelt zijn de eerste week. Hou wel rekening met overprikkelde kinderen. Voor het zuiden zullen de kinderen maar 1 week naar school gaan en dan weer vakantie hebben. Voor het noorden en midden gaan ze 2 weken naar school en dan pas vakantie. Hou hier ook rekening mee, omdat ze dan weer een andere ritme krijgen. Bouw voor jezelf extra me-time-momenten in en wees vooral lief voor jezelf.

CTA Rust binnen jouw HSP-gezin training