Het is bijna kerstvakantie

Bijna Kerstvakantie

Het is bijna Kerstvakantie. Misschien verlang je wel ontzettend naar de vakantie. Even lekker niks en uitrusten. Nou wij zijn er echt zo ontzettend aan toe.

We zijn allemaal moe

We zijn allemaal moe. Moe door de spanning van Sinterklaas, Corona, de dagen die korter worden. De structuur die weg is gevallen op school in deze periode van het jaar. Dit zorgt voor allemaal extra prikkels.

De kerstvakantie is net even anders dan de andere vakanties

Het is bijna kerstvakantie

De kerstvakantie is net even anders dan de andere vakanties. Er zijn verplichtingen. Kids zijn erg overprikkelt. Heel moe en daardoor vaak ziek. Alles is ook veel meer binnen. Ook heb je de maatregelen rond Corona.

Je gaat nu niet zo snel naar buiten van nature

In de zomervakantie kan je lekker naar buiten. Nu is alles anders, omdat je van nature nu niet zo snel naar buiten gaat. Dat is niet erg, want juist nu kan je lekker cocoonen en binnen zijn heeft absoluut voordelen. Houdt er alleen wel rekening mee dat als jouw kind(eren) erg overprikkelt zijn en moe, ze elkaar veel eerder in de haren zullen vliegen.

Geef jezelf de ruimte om de intense emoties op te vangen

Het is daarom juist erg belangrijk dat je jezelf de ruimte geeft om die intense emoties op te kunnen vangen, maar ook dat je een doel hebt in de kerstvakantie. Hoe ga je het allemaal doen als ze elkaar in de haren vliegen. Heb je daar genoeg energie voor?

Betrek jouw gevoelige kinderen bij de oplossing

Veel gevoelige kinderen willen heel graag veel verantwoordelijkheid. Betrek daarom jouw kind(eren) bij de oplossing. Hoe gaan jullie er samen een gezellig kerstvakantie van maken. Verplicht jezelf en jouw kind(eren) niks, maar ga kijken wat jullie graag willen. Dan zal je zien dat er veel minder weerstand gaat komen.

Het is bijna kerstvakantie

Wat is het beeld van de kerstvakantie bij iedereen

Check ook bij iedereen wat zij voor beeld hebben van de kerstvakantie. Zo kan je misverstanden voorkomen. Zie jij de kerstvakantie om lekker uit te rusten? Of moet je juist werken? Wat is voor jou vakantie? Wat heb je dan nodig om een vakantiegevoel te krijgen? Dit zijn allemaal vragen die jullie met elkaar kunnen doornemen om een juist beeld te krijgen van de kerstvakantie. Doe dit eerst voor jezelf en ga het daarna met jouw gezin doen.

Mijn ideale kerstvakantie is samen herinneringen maken met mijn gezin

Mijn ideale kerstvakantie ziet er ongeveer uit dat we een leuke tijd met ons gezin hebben. Dat we leuke dingen met elkaar gaan doen. Het maakt me dan niet uit dat we weggaan of lekker op de bank een filmpje met elkaar gaan kijken. Of de hele dag spelletjes spelen. Als we maar gezellig tijd met elkaar doormaken.

Wie mag jou helpen?

Als je voor jezelf helder hebt hoe jouw ideale vakantie eruit ziet. Hoe ga je dat dan realiseren? Wie mag jou helpen? Welke keuzes ga je daarin maken? Door dit allemaal helder te hebben is het een stuk makkelijker om hulp te vragen. Je hoeft het echt niet allemaal alleen te doen tijdens de kerstvakantie. Je hebt misschien wel een partner die dolgraag wil helpen. Als je niks vraagt, dan zal hij het waarschijnlijk niet gaan doen. Simpelweg, omdat hij niet in jouw hoofd kan kijken.

Laat iedereen hun wensen opschrijven voor de kerstvakantie

Als je dan toch een familie-overleg hebt gepland laat dan ook iedereen opschrijven wat hun wensen zijn voor de kerstvakantie. Zo kan je elke dag 1 of meerdere wensen doen. Zo komt iedereen aanbod en is het gelijkwaardig. Iets waar gevoelige kinderen veel waarde aanhechten.

Zo kan jij ook jouw wensen en grenzen kenbaar maken

Op deze manier kan je ook jouw eigen wensen kenbaar maken. Tijdens het opschrijven van de wensen, kan je natuurlijk ook jouw grenzen aangeven. Wat is wel haalbaar en wat niet. Zo ga ik nu echt niet naar een krijspaleis, dus die optie is er niet. Dat is voor mij niet haalbaar door overprikkeling op horen.

Wees niet te kritisch voor jezelf

Wees tijdens de kerstdagen ook niet te kritisch voor jezelf. Een perfect kerstdiner op tafel krijgen zal bijna niet lukken. Kijk wat er wel mogelijk is en neem daar genoegen mee. Dat zal je een hoop irritatie schelen en ook minder energie kosten.

Fijne kerstvakantie alvast!