De meivakantie, wat was dat genieten! vakantie

De meivakantie. Wat was deze vakantie genieten zeg!

Voor de meesten is de meivakantie alweer voorbij. Natuurlijk is er vanaf morgen een lekker lang weekend door Hemelvaart. Wij hebben deze week ook nog vakantie. Zelf was ik alleen vorige week vrij. Deze week moet ik ook gewoon weer werken in loondienst. Wat heb ik genoten afgelopen week.

Dat was vorig jaar wel heel erg anders. Toen kon ik zo tegen de schoolvakanties op zien. Hoe het kan dat ik er nu niet meer tegen op zag en zie lees je hieronder. Lees je mee?

Ik kon altijd zo op zien tegen de vakantie

Vorig jaar kon ik me al weken vantevoren druk maken om de vakantie. Ik bleef dan ook gewoon doorwerken. Had ik tenminste op kantoor rust. Dat als ik thuis kwam het probleem niet was opgelost, was dan weer jammer.

Ik had namelijk in mijn hoofd dat ik constant Dylan moest gaan vermaken. Hij kan prima zelf spelen, maar toch vond ik dat ik er de hele tijd voor hem moest zijn. Het leek ook wel alsof Dylan dat aanvoelde, want al bij het opstaan begon hij te zeuren. Te zeuren dat hij zich verveelde. Of dat hij iets met mij wilde doen. Zelf spelen zat er gewoon niet bij. Aan het eind van de vakantie had ik nooit het gevoel dat ik zelf vakantie had gehad. Ik was juist weer toe aan vakantie.😂

We namen ’s morgens de dag door

De meivakantie, wat was dat genieten!

Ik was er al langzaam mee begonnen tijdens de voorgaande vakanties, maar deze vakantie ging het echt ontzettend goed. Ik ging structuur aanbrengen in de dag. Veel gevoelige kinderen houden erg van structuur. Ook in de vakanties. Als de structuur wegvalt, dan weten ze niet wat hun te wachten staat. Daar houden ze niet van. Ze kunnen dan vervelend gedrag gaan vertonen.

Ik besloot dus om bij het ontbijt met Dylan de dag door te nemen. Dat gaf voor ons beide een duidelijke structuur. Als ik het vergat te vragen tijdens het ontbijt, kwam Dylan er zelf mee. Dat was voor mij een teken dat Dylan het zelf ook erg fijn vond om te weten wat er die dag zou gaan gebeuren.

We maakten een verveelpot

De meivakantie, wat was dat genieten!

Ondanks dat we ’s morgens de dag doornamen had hij ook wel momenten dat hij zich verveelde. Dat was natuurlijk vaak op de tijdstippen dat ik even tijd voor mezelf had. Normaal gesproken zou ik hem dan gaan vermaken. Nu deed ik dat niet, omdat het mijn tijd was. Dylan mag ook leren dat ik in de vakantie niet altijd voor hem klaar sta. Ik verwees hem op dat moment door naar de verveelpot.

In de verveelpot hebben we allemaal briefjes gedaan met dingen die hij leuk vind om te doen. Zodra hij zich verveeld kan hij een briefje pakken uit de pot en gaat dat dan doen. Soms vond hij het niet leuk wat er op het briefje stond en bedacht dan toch wat anders. Dat is helemaal prima, want het doel is dat hij zelf ging spelen. Dat was dan gelukt.

We hebben allemaal genoten van de vakantie

Door deze 2 dingen toe te passen had ik ook zelf echt het gevoel dat ik vakantie had. Ik zag niet op tegen de vakantie, want ik wist wat mijn grenzen waren. Ik had natuurlijk wel van te voren opgeschreven wat ik graag wilde doen tijdens de vakantie. Zo had ik een doel. Op die manier werd ik ook niet overvallen door het niet weten wat we zouden gaan doen. Mijn doel was dat ik elke dag minimaal een uur tijd voor mezelf had. Dat is me ruimschoots gelukt.

Wil jij graag zelf meteen aan de slag om orde binnen jullie HSP-gezin te creëren? Zodat je niet meer op ziet tegen de vakanties? Kijk eens bij de Enjoy HSP Training. Voor meer informatie en om je gelijk aan te melden klik hier.

Wil je op deze blog reageren? Dat zou ik erg leuk vinden. Dat kan door een berichtje hieronder achter te laten of me te mailen. Je mag me ook via Instagram of Facebook een DM sturen.